Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα θεσμό ορόσημο τόσο για την πόλη μας όσο και για την ίδια την χώρα. Είναι η μεγαλύτερη εμπορικοοικονομική έκθεση των Βαλκανίων και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επιχειρηματιών, επενδυτών, πολιτικών από όλο τον κόσμο. Ειδικά για τη χώρα μας είναι αυτονόητο ότι οι αρχηγοί των μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα την επισκεφτούν και θα παρέχουν ομιλία και συνέντευξη τύπου από το συνεδριακό της κέντρο Ιωάννης Βελλίδης».
Ας μάθουμε, όμως, γεννήθηκε αυτή η παράδοση! Πώς έγινε απαραίτητη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;
Στις 19 Αυγούστου του 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές και ορκίζεται Πρωθυπουργός. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με αυτές που κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο, υπογράφει σύμφωνο φιλίας, συνδιαλλαγής και δικαστικού διακανονισμού με την Ιταλία στις 23 Σεπτεμβρίου 1928. Μετά την υπογραφή του συμφώνου επέστρεψε στη χώρα σιδηροδρομικώς. Το τραίνο έκανε στάση στη Θεσσαλονίκη. Ήταν λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μ’ ένα αυτοκίνητο πήγε από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στις εγκαταστάσεις της. Σε όλη τη διαδρομή, ο κόσμος τον επευφημούσε. Στη μεγάλη είσοδο της Έκθεσης, τον υποδέχτηκε ο Γάλλος στρατάρχης Φρανσουά Ντ’ Εσπερέ -διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μόλις κατέβηκε από το όχημα, δήλωσε: «Το έργον της Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είναι μέγα και πρέπει να είμεθα υπερήφανοι δι’ αυτό και πλήρεις ελπίδων διά το μέλλον».
Στη συνέχεια, περιηγήθηκε στα περίπτερα των ταπητουργών, της Βιομηχανίας, του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, στο Καπνικό, της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Μπορεί ο ίδιος να μην επισκέφτηκε ξανά την Δ.Ε.Θ, το παράδειγμα του όμως ακολούθησε τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 1929, ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος Παναγής Τσαλδάρης.
Έτσι, δημιουργήθηκε ο θεσμός της επίσκεψης τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ.