Του Παναγιώτη Στριλιγκά
Όταν έρχεται η χρονιά των δημοτικών εκλογών όλοι μιλάνε για την μεγάλη εικόνα. Για τις αναπλάσεις που πρέπει να γίνουν, για την παραλία Θεσσαλονίκης για την πλατεία Αριστοτέλους – φέτος πολύς λόγος γίνεται για το fly over. Άραγε η πόλη χρειάζεται μόνο αυτές τις επεμβάσεις για να γίνει καλύτερη και βιώσιμη; Προφανώς και τα μεγάλα έργα είναι αυτά που θα δώσουν μία πνοή ανάπτυξης και αισθητικής σε μία πόλη τόσο κουρασμένη και στάσιμη τα τελευταία χρόνια όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Οι γειτονιές της όμως έχουν παραμεληθεί και αυτό είναι γεγονός.
Η Χαριλάου είναι μία από τις πιο όμορφες και κομβικές περιοχές της Ανατολικής πλευράς της πόλης. Ουσιαστικά είναι το σύνορο του πολεοδομικού συγκροτήματος με τον Δήμο Πυλαίας αλλά και με τις παρυφές του Δήμου Καλαμαριάς. Ακόμη από την Χαριλάου διέρχεται μία από τις βασικές εξόδους της πόλης προς τον περιφερειακό. Τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της είναι πολλά και τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ουσιαστική βούληση αλλά και καμία παρέμβαση για την επίλυση τους.
Η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Άρη είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και αρκετά βρώμικη με πεζοδρόμια δύσβατα και χωρίς καμία προσβασιμότητα για αμαξίδια και για καροτσάκια. Το πάρκο πίσω από το γήπεδο του Άρη που κάποτε ήταν προορισμός σχολικών ημερήσιων εκδρομών δεν συντηρείται, είναι τσιμεντοποιημένο και το συντριβάνι που λειτουργούσε άλλοτε εκεί, έχει μπαζωθεί γιατί δεν μερίμνησε ο Δήμος να το συντηρεί. Τι φαίνεται να χρειάζονται τα παραπάνω για να διορθωθούν; Η απάντηση είναι φροντίδα και ενδιαφέρον από τον Δήμο.
Το πάρκο της νέας Ελβετίας που αποτελεί ένα από τους πιο αξιόλογους χώρους πρασίνου ολόκληρης της πόλης, αλλά δυστυχώς έχει κολλήσει στα πρότυπα μιας άλλης δεκαετίας, χωρίς ουσιαστικές υποδομές για την φιλοξενία των πολιτών και με μία πολύ μικρή παιδική χαρά που για τους μήνες αιχμής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα παιδάκια και τους συνοδούς τους.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που επικρατεί τις πρωινές και απογευματινές ώρες στους κυρίους οδικούς άξονες της Χαριλάου όπως είναι η Παπαναστασίου, Η Πλαστήρα, η Αναξίμανδρου, και η Μαρτίου δημιουργεί πολλές φορές χάος αφού δεν έχουν γίνει ρυθμίσεις στους σηματοδότες για την εύρυθμη ροή των αυτοκινήτων με κατεύθυνση το κέντρο.
Φυσικά το πρόβλημα της καθαριότητας ηγείται της μαύρης λίστας για την Χαριλάου, αφού η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι προβληματική όπως σε όλη την πόλη, και ειδικά στην Χαριλάου το πρόβλημα της καθαριότητας εντοπίζεται και στους τοίχους των πολυκατοικιών και των δημόσιων σχολείων με γκράφιτι πολλών ετών που δεν έχουν καθαριστεί αλλά και με πεζοδρόμια σπασμένα ταλαιπωρημένα που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συντηρηθεί από την εποχή της κατασκευής τους.
Αυτά τα θέματα είναι μείζονος σημασίας γιατί συντελούν στην διαχρονική και συνεχιζόμενη φθορά της εικόνας της γειτονιάς μας αλλά και των σπιτιών μας. Ίσως οι οι φετινές εκλογές για νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι μία ευκαιρία να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ουσίας και ο νέος δήμαρχος να φροντίσει όχι μόνο για την πλατεία Αριστοτέλους αλλά και για την πλατεία της Χαριλάου.