Κάθε φορά που ξεκινάμε διατροφή, σκεφτόμαστε ότι μόνο τα λαχανικά θα μας σώσουν! Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
Αποδεδειγμένα κάποια λαχανικά δεν είναι και τόσο αθώα, καθώς μάς φορτώνουν με θερμίδες.
Λευκές πατάτες: Ίσως το πιο ευέλικτο λαχανικό, καθώς τις απολαμβάνουμε τηγανητές, ψητές, βραστές, σε μορφή πουρέ ή τσιπς. Κι ενώ είναι τόσο νόστιμες, στις περισσότερες εκδοχές τους έχουν πολλές θερμίδες, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και χωρίς συνοδευτικά (κρέμες, σάλτσες, μπέικον κλπ.).
Γλυκοπατάτες: Αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική της πατάτας, έχουν όμως και αυτές αρκετές θερμίδες και υδατάνθρακες, γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε πόσες τρώτε.
Παντζάρια: Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, άμυλο και σάκχαρα. Επειδή το σώμα απορροφά τα σάκχαρα γρήγορα, προκαλείται απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί σε μια μεταβολική αντίδραση η οποία διεγείρει την αποθήκευση λίπους και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Καλαμπόκι: Το γλυκό καλαμπόκι περιέχει σάκχαρα, τα οποία προκαλούν ορμονική ανισορροπία (ινσουλίνης και κορτιζόλης), με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους.
Κολοκύθα: Αν και δεν περιέχει ζάχαρη, συνήθως χρησιμοποιείται σε γλυκές συνταγές που έχουν πολλές θερμίδες, οπότε καλό είναι να την αποφεύγετε.
Πηγή: eleftherostypos.gr