Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης προτείνει την πιο εύκολη συνταγή για λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας στο «Love it».
Ο σεφ – ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μακρυνιώτης προτείνει μια εύκολη συνταγή για λαγάνα για να την απολαύσουμε ζεστή και λαχταριστή στο σπίτι μας την Καθαρά Δευτέρα.
Υλικά για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (αν δεν έχουμε αλεύρι για ζυμωτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 250 ml νερό
- 10 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο ή ταχίνι
- 6 γρ. μαγιά ξηρή
Υλικά για την επικάλυψη:
- 50 ml νερό
- 5 γρ. ζάχαρη
- Σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μας (το νερό πρέπει να είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Μετά από μια ώρα περίπου, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
- Αφού περάσει η μισή ώρα και έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας του κάνουμε με τα δάχτυλα μας ακαθόριστες λακκούβες σε όλη την επιφάνεια του.
- Σε ένα ποτήρι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή: ieidiseis.gr