Λίγα λόγια για τον αμετανόητο Σεμέδο

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ο Σεμέδο αποτελούσε εξ αρχής μία περίπτωση αθλητή με ταλέντο στο ποδόσφαιρο και μοναδικά χαρακτηριστικά στην άμυνα. Από την άλλη, προδομένος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του από τον ατίθασο και ανισόρροπο χαρακτήρα του.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα και κατέκλυσε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης του Πορτογάλου σε 17χρονο κορίτσι, δεν μας προξένησε και ιδιαίτερη έκπληξη. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (30/8) που διέρρευσε το ατυχές συμβάν, το μυαλό όλων μας κατευθύνθηκε στο πρόσωπο του αμυντικού του Ολυμπιακού. Ο Σεμέδο έχει δείξει εδώ και καιρό τα… διαπιστευτήριά του. Τόσο από πλευράς δεδομένης ποιότητας, όσο και σε μία σειρά παραπτωμάτων και παραβατικής συμπεριφοράς που ανέκαθεν τον ακολουθούσαν.

Από την πρώτη στιγμή που τον εμπιστεύθηκαν στον Πειραιά, γνώριζαν πως μπαίνουν σε μάχη σύνεσης ενός δύσκολου ανθρώπου, που δεν λογαριάζει σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο, ούτε βέβαια υπολογίζει κάποιες διαχωριστικές γραμμές λίγο πριν το ολέθριο λάθος. Το αν είναι ένοχος ή όχι ο Πορτογάλος στη νέα υπόθεση ως κατηγορούμενος για βιασμό, λίγο μας απασχολεί σε αυτό το στάδιο για τον ίδιο. Το να ισχύει η υπόθεση που «τρέχει» τον Σεμέδο ξανά πλάι σε αστυνομικές αρχές και πρόσωπα νομικής ιδιότητας, θα επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά τον απείθαρχο εαυτό του.

Σε καμία περίπτωση, δεν θα αθωώσουμε τον Σεμέδο σε υπόθεση που αφορά κιόλας νεαρό κορίτσι. Όχι βέβαια, ότι χωρά συζήτηση η σωματική βία απέναντι σε οποιοδήποτε άτομο. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ο Πορτογάλος τίθεται σε θέση κατηγορούμενου. Ελαφριές δικαιολογίες περί στησίματος πλεκτάνης εις βάρος του ή ενός ύπουλου κόλπου της ίδιας της κοπέλας (!) εύκολα τον απενεχοποιούν.

Τα ανησυχητικά σημάδια που έσβησαν σαν να μην υπήρχαν

Όσοι είστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου, σίγουρα έχετε στο νου την άβολη στιγμή μεταξύ Σεμέδο και του ball boy του ΟΦΗ στη Κρήτη. Εκείνη η αψυχολόγητη πράξη του Πορτογάλου επικρίθηκε μόλις ένα βράδυ. Από εκεί και έπειτα, «ξεθώριασε» μπροστά στη τότε καλή ομολογουμένως αγωνιστική κατάσταση του Σεμέδο. Ωστόσο, τα ανησυχητικά σημάδια και η αδιαφορία για τον δίπλα άνθρωπο επανεμφανίστηκαν εκείνο το βράδυ στο Γεντί Κουλέ. Πόσο μάλλον έναντι ενός 10χρονου αγοριού, με το οποίο τους χώριζε μία παρεξήγηση για την… μπάλα του αγώνα. Μη ξεχνάμε κιόλας πως το βεβαρημένο του ιστορικό έχει διαμορφωθεί με φυλακίσεις και κρατήσεις στην Ισπανία. Κάποτε όταν μάλιστα ο ίδιος πήρε τον δρόμο της Ευρώπης για χάρη της ανέλιξης του. Τώρα που ο Σεμέδο αντίστοιχα βιώνει την αγωνιστική υποβάθμιση στον Ολυμπιακό, κύλησε ευκολότερα πιθανόν σε μία ακόμη ειδεχθή πράξη.

Άλλωστε, ποιος μας λέει με σιγουριά πως ο σύλλογος δεν είχε καταγράψει τα νυχτοπερπατήματά του. Ίσως κάποια προβληματικά επεισόδια εντός της ομάδας και τις εγκαταστάσεις της. Διότι ναι μεν από πλευράς απόδοσης προέκυψε μη αναστρέψιμη κατηφόρα για τον Σεμέδο, αλλά δεν αποτελεί δα και γεγονός. Η πτώση του είχε ήδη παρατηρηθεί τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο. Οπότε, η παραγκώνιση του από τον Μαρτίνς, μας βάζει σε σκέψεις για μία πιο σύνθετη και αλλόκοτη εικόνα του Σεμέδο τελευταία.

Συνεπώς, ακόμη και αθώος να κριθεί ο Σεμέδο, είναι διπλά χαμένος. Βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, που όπου κι αν σταθεί θα είναι ήδη ηττημένος. Εδώ, στην Ελλάδα, κατάφερε να ανατρέψει τα ισχύοντα δεδομένα για τη περίπτωση του. Τα κατάφερε, δέχθηκε την (αγωνιστική) αναγνώριση. Όμως, το νέο συμβάν τον αναποδογυρίζει για τα καλά από τη θέση του. Τον διώχνει από οτιδήποτε καλό, καθώς θα αντιμετωπίσει δύο βαρίδια: την σκληρή στάση του συλλόγου που ανήκει, και τη νέα σπίλωση του ονόματός του.