O φιλοσοφικός μονόλογος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο την ημέρα πριν από το Game 5 του NBA Finals, κέρδισε την αποδοχή από ένα τόσο ευρύ κοινό. Aπό θαυμαστές του φυσικά, όπως κι από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το μπάσκετ. Η ειλικρίνεια και η στοχαστικότητα που εμπλέκονται στην απάντηση του Antetokounmpo, που πυροδοτήθηκε από μια λαμπρή ερώτηση αποτελεί, είναι σπάνια και αρκετά μακριά από τις κλισέ απαντήσεις αθλητών παγκοσμίως. Μάλιστα, η παρακάτω ανάρτηση του Δημήτρη Κοργιαλά αναλύει με εύστοχο τρόπο το ώριμο σκεπτικό του Αντετοκούνμπο.

”Χάζευα χθες τη νύχτα στο Twitter, μέχρι που, γύρω στις 04:30, έπεσα πάνω σε μια δήλωση του Αντετοκούνμπο που είχε κάνει εκείνη τη στιγμή και την είχε μεταδώσει ο λογαριασμός των Bucks. Ο δημοσιογράφος κάνει μια ερώτηση. Λέει ότι έχει καλύψει αρκετούς stars, αλλά κανένας πριν τα 30 δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τον εγωισμό του. “Πώς εσύ το έχεις καταφέρει αυτό στα 26 σου;” Μου αρέσει ο Αντετοκούνμπο στις δηλώσεις του, διότι είναι πάντα άμεσος και δεν μοιάζει με τους άλλους αθλητές, να λέει δηλαδή τα τετριμμένα. Ξέρεις ότι θα πει κάτι καινούργιο, κάτι ενδιαφέρον.

“Από την εμπειρία μου”, απάντησε ο Γιάννης, “όταν σκέφτεσαι ότι ‘έκανα αυτό, κατάφερα το άλλο, έβαλα 30 πόντους’, συνήθως την επόμενη φορά παίζεις χάλια, είσαι απαίσιος. Έχω, λοιπόν, την εξής νοοτροπία: όταν εστιάζεσαι στο παρελθόν, αυτό είναι ο εγωισμός, λες ‘κοίτα τι έκανα’. Από την άλλη, όταν εστιάζεσαι στο μέλλον, σε κυριεύει η έπαρση. Λες: ‘Στο επόμενο παιχνίδι, θα κάνω αυτό κι αυτό, το ένα και το άλλο, θα κυριαρχήσω’. Εγώ προσπαθώ να εστιαστώ στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Θεωρώ ότι είχα ανθρώπους στη ζωή μου που με βοήθησαν σε αυτό. Αλλά είναι μια δεξιότητα, την οποία προσπαθώ να τελειοποιήσω. Προς το παρόν λειτουργεί, οπότε δεν θα σταματήσω να το κάνω”.

Αμέσως αναγνώρισα ότι η προσέγγιση αυτή είναι φιλοσοφική και μου έκανε τρομερή εντύπωση, διότι δεν το περίμενα. Ο Αντετοκούνμπο έθεσε τις τρεις διαστάσεις του χρόνου (Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον) και τις συνέδεσε με τρεις νοοτροπίες ή στάσεις. Το Παρελθόν με τον εγωισμό, το Μέλλον με την έπαρση και το Παρόν με την σεμνότητα. Οπότε, για να παραμείνει σεμνός θα πρέπει να επικεντρώνεται στο Παρόν. Πολλοί αθλητές λένε κατά καιρούς ότι δίνουν βάση στο παρόν και στη στιγμή, κανένας όμως δεν το δικαιολόγησε ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το “κλειδί” για τη σεμνότητα είναι να εστιάζεσαι στο παρόν, λέει ο Γιάννης, σβήνεις τις άλλες δύο διαστάσεις του χρόνου. Επιλέγει να σκέφτεται έτσι και καλλιεργεί αυτή την επιλογή σα να είναι δεξιότητα. Παρακολουθώ τους τελικούς στο NBA και είχα την άποψη ότι στο τέλος, έστω και δύσκολα, θα επικρατήσουν οι Suns. Μετά το χθεσινό έχω αλλάξει. Αν προσεγγίζεις τον αθλητισμό όπως ο Αντετοκούνμπο, σου αξίζει (τουλάχιστον) το φετινό πρωτάθλημα.

ΥΓ: Οι ξένοι δημοσιογράφοι το “έπιασαν” αμέσως ότι η προσέγγιση του Γιάννη είχε φιλοσοφικό χαρακτήρα. Π.χ. το France24 γράφει: “Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Bucks στο πρωτάθλημα”. Και πολλοί οπαδοί το αντιλήφθηκαν. Σχολίασαν ότι η δήλωση του Αντετοκούνμπο τους αλλάζει τη ζωή και τον τρόπο που σκέφτονται. Δυστυχώς, οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πήραν μυρωδιά. Πετσόκοψαν τη δήλωση και έγραψαν μόνο ένα μέρος της, καθιστώντας τη τετριμμένη, άχρηστη. Ευτυχώς που έφυγε από αυτόν τον τόπο το παιδί και σώθηκε. Αλίμονο στους υπόλοιπους.

Ανάρτηση στο facebook από τον Δημήτρη Κοργιαλά

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial