5 άσχημες συνήθειες που καταστρέφουν το Laptop σου!!

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα – ειδικά στην τεχνολογία – αλλά ο υπολογιστής σας μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια αν τον αντιμετωπίζετε καλά. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας (laptop) τείνει να χαλάσει νωρίτερα από ότι αισθάνεστε ότι πρέπει, υπάρχει πιθανότητα να βοηθάτε προς αυτή την κατεύθυνση με κάποιες ιδιαίτερα κακές συνήθειες. Εδώ είναι μερικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε έναν υπολογιστή χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι κάνετε κάτι λάθος.

Αφήνετε το laptop σε επιφάνειες που αυξάνουν την θερμοκρασία του.

Η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός του υπολογιστή σας. Η υψηλή θερμοκρασία στον υπολογιστή, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του υλικού στο εσωτερικό του, όπως τον επεξεργαστή, τους ανεμιστήρες και την μπαταρία.

Παρόλο που το Laptop είναι φορητό και επιτρέπει την χρήση του σε πολλά σημεία υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθεί σε επιφάνειες πχ κουβέρτα, που δεν επιτρέπουν την σωστή ροή του αέρα με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να ανεβάζει θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Προσπαθήστε να τοποθετείτε το laptop σας σε σημεία που δεν κλείνουν τους αεραγωγούς του!

Απρόσεκτος χειρισμός του Laptop

Τα laptop έχουν σχεδιαστεί να είναι φορητά και μερικά από αυτά και ανθεκτικά – αλλά όσο περισσότερο τα κακομεταχειρίζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να βλάψετε κάτι. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίσετε έναν χαλασμένο μεντεσέ στην οθόνη ή μια ρωγμή στο περίβλημα. Εάν όμως το laptop σας έχει έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο αντί για ένα SSD, μία απότομη μετατόπιση του μπορεί -ιδιαίτερα εάν ο δίσκος είναι ενεργός τη στιγμή-και να προκαλέσει την βλάβη του σκληρού. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά αν συμβεί αυτό, θα έχετε μια κακή μέρα, ειδικά αν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Το laptop σας είναι ένα ακριβό κομμάτι τεχνολογίας: να το αντιμετωπίζετε ως τέτοιο.

Συνεχής εκφόρτιση της μπαταρίας

Το ότι η μπαταρία του laptop σας ξεκινά με πχ «οκτώ ώρες ζωής» δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει και έτσι. Οι μπαταρίες πέφτουν σε απόδοση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχετε οκτώ ώρες σε πλήρη φόρτιση όταν το αγοράζετε για πρώτη φορά, αλλά μετά από λίγα χρόνια, αυτό μπορεί να μειωθεί σε έξι ή πέντε ώρες. Δεν υπάρχει διαφυγή από αυτήν την πτώση, αλλά ενδέχεται να «βοηθάτε» γρηγορότερα προς αυτή την κατεύθυνση, αν φτάνετε πάντα το laptop σας στο 0%. Για να παρατείνετε τη μακροπρόθεσμη διάρκεια της μπαταρίας, είναι καλύτερο να εκτελείτε μικρές εκκενώσεις και να την επαναφορτίζετε συχνά.

Παραβλέπετε την ηλεκτρική ασφάλεια

Ο υπολογιστής σας αντλεί σημαντική ποσότητα ενέργειας και είναι ευαίσθητος σε ζημιές από υπερτάσεις ρεύματος. Η υπέρταση μπορεί να συμβεί μετά από διακοπή ρεύματος, ή να ενεργοποιήσετε μια άλλη συσκευή υψηλής ισχύος στο σπίτι σας ή απλά από αναξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο στην περιοχή σας. Η τροφοδοσία στο εσωτερικό του υπολογιστή σας περιλαμβάνει κάποια βασική προστασία από υπέρταση, αλλά θα έχετε μακρόχρονη προστασία από ένα εξάρτημα προστασίας από υπερτάσεις.

Στην αγορά μπορείτε να επιλέξετε από μία πληθώρα επιλογών που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας στην προστασία του υπολογιστή σας από την υπέρταση του ρεύματος. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Οι σταθεροποιητές τάσεις βοηθούν σε μία μικρή υπέρταση του ρεύματος αλλά αν πέσει κεραυνός στην περιοχή σας μπορεί και να μην αποτελέσουν ικανή προστασία. Θα πρέπει περίπου κάθε 4-5 χρόνια να τους αλλάζετε. Υπάρχει και η επιλογή φυσικά για UPS, το οποίο εκτός από προστασία δίνει τη δυνατότητα στον υπολογιστή να μην κλείσει κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής διακοπής ρεύματος και δεν θα έχουμε απώλεια δεδομένων. Μας δίνει τα λεπτά που χρειαζόμαστε για να αποθηκεύσουμε την εργασία που κάνουμε εκείνη τη στιγμή ή τα δεδομένα που θέλουμε και να κλείσουμε με ασφάλεια τον υπολογιστή.

Το laptop θέλει λίγο περισσότερη προσοχή γιατί αντίθετα με το καλώδιο του επιτραπέζιου υπολογιστή που παραμένει σταθερά συνδεδεμένο με την παροχή ρεύματος, το καλώδιο στο Laptop συχνά το κακό μεταχειριζόμαστε. Πάντα να τραβάτε τον φορτιστή από το βύσμα του και όχι από το καλώδιο και προσπαθήστε να μην τυλίγετε πολύ σφιχτά το καλώδιο.

Περιήγηση στον ιστό χωρίς προστασία

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά σε αυτό. Η περιήγηση στο διαδίκτυο χωρίς προστασία από virus, malware κλπ μπορεί να αποβεί μοιραία στον υπολογιστή σας. Το πιο ήπιο που μπορεί να πάθει κανείς είναι να ταλαιπωρηθεί για να βρει και διαγράψει έναν ιό από τον υπολογιστή του. Όμως υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις όπως να κλαπούν κωδικοί για email, social accounts, τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ. Θα πρέπει να έχετε ένα λογισμικό (antivirus) ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους το οποίο φυσικά να είναι πάντα ενημερωμένο και φυσικά να προσέχετε σε ποιες σελίδες μπαίνετε!!