Η σύνθεση των λύσεων για επιστροφή της Θεσσαλίας στην κανονικότητα, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και των -λίγων και στοχευμένων- παροχών θα αποτελέσει τελικά το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το απόγευμα του Σαββάτου στη ΔΕΘ
Σημαντικές αλλαγές στην ομιλία που ήταν έτοιμος να εκφωνήσει ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, επιφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις καταστροφικές πλημμύρες και τη στήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολές στους συνεργάτες του να προσαρμόσουν το αρχικό κείμενο της ομιλίας του, εντάσσοντας σε αυτή την περιγραφή του οδικού χάρτη αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς νεροποντές στον θεσσαλικό κάμπο.
Μια σειρά από μέτρα ήδη εξαγγέλλονται μέσα στην εβδομάδα από τους συναρμόδιους υπουργούς, ωστόσο το Σάββατο από το Βελλίδειο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο επαναφοράς της Θεσσαλίας στην κανονικότητα.
Σημαντικό μέρος των πρόσθετων παραγράφων στην πρωθυπουργική ομιλία θα εκκινεί από την συμφωνία της περασμένης Τρίτης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για ευελιξία στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε αυτοί να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές.
Θα πέσουν 400 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία έως τέλος του έτους
Επίσης, σημαντικό είναι ότι οι εκταμιεύσεις εθνικών πόρων για επούλωση των πληγών της θεομηνίας δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζεται ότι ως τα τέλη της χρονιάς θα «πέσουν» στην πολύπαθη Θεσσαλία περίπου 400 εκατομμύρια για τις πρώτες παρεμβάσεις επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο αυτά θα τα πει αναλυτικά στην ομιλία του το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης, ενώ προφανώς θα απαντήσει και σε πλειάδα ερωτήσεων επί του θέματος, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.
Κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο, τη μέθοδο και την ταχύτητα εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ για τις καταστροφές, θα παίξει από την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Το τρίπτυχο της ομιλίας
Η σύνθεση των λύσεων για επιστροφή της Θεσσαλίας στην κανονικότητα, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και των -λίγων και στοχευμένων- παροχών θα αποτελέσει τελικά το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση μετά τα αλλεπάλληλα λάθη και τις «παραφωνίες» που πλήττουν συνολικά την εικόνα της στα μάτια των πολιτών κι οδήγησαν έως τώρα στην έξοδο δυο υπουργούς (Νότη Μηταράκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), χωρίς η λαϊκή δυσφορία να μετριαστεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει να γίνουν αλλαγές «εν θερμώ», δηλαδή πριν την παρουσία του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν περιορισμένες αλλαγές μετά τη ΔΕΘ, ίσως και μετά τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, δηλ. μετά τα μέσα Οκτωβρίου.
Μετά τη ΔΕΘ οι αποφάσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση
Ο τρόπος που συνήθως αντιδρά ο κ. Μητσοτάκης σε παρόμοιες περιόδους κρίσης είναι να «αγοράζει χρόνο», ώστε να δει πώς διαμορφώνονται τα πράγματα και μετά να προχωρεί στις επιβεβλημένες κινήσεις. Σε αυτό συνηγορεί και η χθεσινή καθαρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διάθεση» για ανασχηματισμό, μικρό ή μεγάλο.
Συνεπώς ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία τις μέρες μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ, και θα πάρει αποφάσεις για το εάν θα πραγματοποιήσει ή όχι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
Μετά τις αναμετρήσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, ο κ. Μητσοτάκης θα εντάξει και τα αποτελέσματα στις παραμέτρους με βάση τις οποίες θα αποφασίσει τελικά για το εάν προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή σε μικρές διορθωτικές κινήσεις, ή αφήσει τα πράγματα όπως είναι.
Πηγή: imerisia.gr