H  Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης υιοθετήθηκε με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου

H Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης (International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace) υιοθετήθηκε με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Ο διεθνής οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του να αναδείξουν μέσα από εκδηλώσεις τις αξίες του πολυμερισμού και της διπλωματίας για την ειρήνη με τους οποίους πραγματώνονται οι τρεις βασικοί στόχοι του ΟΗΕ: Ειρήνη και Ασφαλεια, Ανάπτυξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Πολυμερισμός (multilateralism) αποτελεί τη διεθνολογική θεωρία και πράξη που ευνοεί την συλλογική εκτέλεση διεθνών αποφάσεων (συλλογικά ειλημμένων από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ) από ομάδες κυβερνήσεων και κρατών. Αντίθετα ο μονομερισμός (unilateralism) βασίζεται στην αλαζονεία της ισχύος και το δίκαιο του ισχυρού.

Μήνυμα του γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

«Σε αυτή την καίρια στιγμή για τη διεθνή συνεργασία, σε αυτό το επετειακό έτος της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, ας προσπαθήσουμε μαζί να υλοποιήσουμε το όραμα των ιδρυτών μας για ένα υγιές, ισότιμο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους» τονίζει σε μήνυμά του για την σημερινή Ημέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη μεγαλύτερη διεθνή πρόκληση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα για τις αδυναμίες και τις ανισότητες που έχει αποκαλύψει ο ιός και να κινητοποιήσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση, τα συστήματα υγείας, την κοινωνική προστασία και την ανθεκτικότητα».

Ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει την πανδημία του κορονοϊού ως την απόλυτη παγκόσμια πρόκληση και επισημαίνει ότι αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση για το πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει να ανάγκη «να εργαστούμε μαζί ως μία ανθρώπινη οικογένεια» για την καταπολέμησή του. «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να μετριάσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή» υπογραμμίζει περαιτέρω.

Εστιάζοντας στο θέμα του πολυμερισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν είναι μόνο ζήτημα αντιμετώπισης κοινών απειλών, αλλά η αξιοποίηση των κοινών ευκαιριών, και εκφράζει την πεποίθηση πως «έχουμε τώρα την ευκαιρία να ανακάμψουμε καλύτεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν στοχεύοντας σε χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνει ότι δεν είναι αρκετό να διακηρύττουμε τις αρετές της πολυμερισμού, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την πρόσθετη αξία της.

«Η διεθνής συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί στους καιρούς που αλλάζουν» συμπληρώνει. Ειδικότερα, αναδεικνύει πως «χρειαζόμαστε μία δικτυωμένη πολυμέρεια, ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ όλων των παγκόσμιων πολυμερών οργανισμών, με περιφερειακούς που μπορούν να κάνουν τις ζωτικής σημασίας συνεισφορές. Μία χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια βασισμένη στην έντονη αλληλεπίδραση με την κοινωνία των πολιτών, με τις επιχειρήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλους φορείς… εκεί που η φωνή των νέων είναι αποφασιστική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας».

ΠΗΓΗ: SanSimera.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial