Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας προανήγγειλε οικονομικά κίνητρα που θα συνοδεύουν το νέο μέτρο

Την παύση του θεσμού των γιατρών υπαίθρου (των γνωστών αγροτικών γιατρών) και τη μετατροπή τους σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως το μέτρο έρχεται για να τονώσει το ποσοστό ιατρών Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 26%. Στόχος – είπε – είναι να πιάσουμε σταδιακά ποσοστό από 10% έως 26%.

Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν βοηθό παρόχου ιατρικής φροντίδας (συντονιστής φροντίδας), ο οποίος δεν θα είναι γιατρός, αλλά θα πραγματοποιεί επισκέψεις κατ΄ οίκον και θα γνωρίζει εάν υπάρχει ανάγκη για κοινωνική φροντίδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως θα υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για να επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής, προβλέπονται ετήσιες αποδοχές 46.000 ευρώ μεικτά (καθαρά 36.000 ευρώ) τον χρόνο.

Εκτίμησε πως την επόμενη χρονιά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς και δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εγγραφεί στον θεσμό.

Η αναπληρώτρια υπουργός προανήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Η ήδη υπάρχουσα μειωμένη φορολογία, θα συνοδευτεί με ετήσιες αμοιβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύει εσαεί και θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial