Ελληνοτουρκικά: Η καθοριστική νίκη κατά Ερντογάν – Στο Μαξίμου οι αρχηγοί

Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έφερε μία μεγάλη διπλωματική νίκη κόντρα στην παραβατικότητα της Άγκυρας. Η όξυνση των τουρκικών προκλήσεων με την έκδοση Navtex εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρήκε τη χώρα απόλυτα έτοιμη. Με ακαριαίες κινήσεις οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό ώστε να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε τις άμεσες παρεμβάσεις Γερμανίας και ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον Ερντογάν. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η Ελλάδα έχει κάνει σαφές προς όλες τις πλευρές πως δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα τα προασπίσει απέναντι σε όποια απειλή. Πρόκειται για μία σημαντική παρακαταθήκη τόσο όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους μας. Σήμερα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διατρανώσουν την πανελλήνια ομοψυχία στα εθνικά μας θέματα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

– Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

– Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

– Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

– Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, στις 9:30.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Βλ. Πούτιν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Τέλος, εξετάστηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: thestival.gr