Έρχονται ανακοινώσεις για αλλαγές σε σούπερ – μάρκετ, λιανεμπόριο, ντελίβερι

Αλλαγές στη λειτουργία για σουπερμάρκετ, ντελίβερι και λιανεμπόριο από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα γίνει επέκταση του μέτρου του self-test σε νέους κλάδους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα – πιθανώς και σήμερα – θα γίνουν ανακοινώσεις για «υποχρεωτικά» τεστ σε εργαζόμενους. Ειδικότερα, θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για self test για τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο, στους εργαζόμενους σε ντελίβερι, στους οδηγούς λεωφορείων, αλλά και γι’ αυτούς που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»: Επειδή προφανώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να ελέγξει το εύρος όλων αυτών των κλάδων, η κυβέρνηση θα προβεί σε «ισχυρή σύσταση», προτάσσοντας την ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία ούτως ή άλλως έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στην κυβέρνηση πράγματι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκε μέχρι τώρα η διαδικασία των self tests και σκέφτονται την εφαρμογή του ίδιου μοντέλου σε όλους τους κλάδους, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού. Συνεπώς και η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με «υποχρεωτικό» self test, αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι που θα ανοίξουν –τουρισμός, εστίαση– θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο. Στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μέθοδος αυτή είναι η πιο ασφαλής ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα οικονομική δραστηριότητα και μαζί έλεγχος, κατά το δυνατόν, του ιού.  

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε σχετικά με τα self test τα εξής: «Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση.

Η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τάσεις μείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα αλλά εύκολα το γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά. Συνεπώς η εγρήγορση συνεχίζεται και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω. Με άλλα λόγια τα τεστ, ας πούμε, τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά, γιατί χωρίς επιφυλακή, ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό αύριο. Και φυσικά τα self-test δεν υποκαθιστούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις μας και δεν υποκαθιστούν τους οργανωμένους επιδημιολογικούς ελέγχους.

Είναι, όμως, ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή. Και για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Ήδη, στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι. Είναι ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις. Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Και για ένα διάστημα είναι σαφές, όπως συμβαίνει παντού, πώς θα συνυπάρχουμε μαζί με τον ιό, φροντίζοντας να μην εξαντλεί το Σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία και η κοινωνία θα κινούνται με αντίβαρα προστασίας. Και γι’ αυτό και είναι κρίσιμο και εσείς να πρωτοστατήσετε στις περιφέρειές σας εκστρατεία Ελευθερία, κυρίως να πείσετε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τους πιο ευπαθείς, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ότι πρέπει να το κάνουν, ότι είναι μία πράξη ευθύνης, πρώτα και πάνω από όλα απέναντι στους ίδιους τους, τους εαυτούς, στην υγεία τους, γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από το να νοσήσουν και στο χειρότερο σενάριο να χάσουν τη ζωή τους. Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο κάποιος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχει που να τον οδηγεί τελικά στην επιλογή να μην εμβολιαστεί».

ΠΗΓΗ: typosthes.gr