Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα (7.12.2023) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει επίθεση φιλίας στην Ελλάδα λέγοντας ότι  «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». 

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win). «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα» σημείωσε.

«Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όλα αυτά αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είπε μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση και χρησιμοποίησε παράλληλα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διέπραξε μια από τις «μεγαλύτερες φρικαλεότητες» του αιώνα και έμεινε στην ιστορία ως «χασάπης της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημείωσε εξάλλου ότι «βλέπουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις ανθρωπιστικές εντάσεις ως μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την ανάσχεση της αιματοχυσίας.»

Στο ξεκίνημα της ομιλίας ο Τούρκος μίλησε για τον πόλεμο λέγοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία… «Οι Ισραηλινοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κόβοντας τους την τροφή, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και αφήνοντάς τους σε υπαίθριες φυλακές. Κατέστρεψαν τη Γάζα. Διέπραξαν κάθε είδους βαρβαρότητα. 16.000 αδελφοί και αδελφές μας, πάνω από το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από την ισραηλινή επίθεση.

Περισσότεροι από 35 χιλιάδες αδελφοί μας τραυματίστηκαν. Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκαν. Οι υποδομές εκπαίδευσης και υγείας κατέρρευσαν. Ο Νετανιάχου έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως ο σφαγέας της Γάζας».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Αυτό το μαύρο στίγμα έχει κολλήσει και σε όσους υποστήριξαν τον Νετανιάχου. Αυτός ο ντροπιαστικός λεκές δεν θα σβηστεί από την ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε την αναισθησία των δυτικών χωρών, εκτός από μία ή δύο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τις καταστήσουμε υπόλογες. Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου. Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας από τη Γάζα με όλα μας τα μέσα». 

Πηγή:newsit.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial