Εξαδάκτυλος: «Ρεαλιστικός ο εμβολιασμός του 70% ως τον Ιούνιο»

Όλα έτοιμα να αυξηθούν εντυπωσιακά οι εμβολιασμοί

Η Ελλάδα έχει μπει πλέον στη νέα φάση των εμβολιασμών και προετοιμάζεται για τους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού. Ήδη, υπάρχουν κάποιες φωνές για καθυστερήσεις και κακό προγραμματισμό, όμως τίθεται συνολικό ζήτημα προμήθειας εμβολίων στη χώρα.

«Προς το παρόν οι εμβολιασμοί κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τον στόχο να πιάσουμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς καθημερινά», τονίζει στο TyposThes ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Δυστυχώς, ακόμη η Ελλάδα δεν έχει επαρκή αριθμό εμβολίων για να φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό εμβολιασμών, όμως περιμένουμε και την καλύτερη διάθεση των εμβολίων της Moderna, αλλά και την αδειοδότηση των εμβολίων της Astrazeneca. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε αρκετά εμβόλια για να καλύψουμε την ανάγκη του πληθυσμού», συμπληρώνει.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί και η συλλογική ανοσία στον κορωνοϊό. Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως αυτός ο στόχος; «Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών αναφέρει ότι θα πιάσουμε τους δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς. Μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει χρόνος», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Όμως μπορούμε να βελτιωθούμε και άλλο, βάζοντας στον προγραμματισμό και τα 20 χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία για να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς μας. Αν το κάνουμε αυτό, ίσως να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ανοσία ακόμη νωρίτερα από τον Ιούνιο», καταλήγει.

Πάνω από το μέσο όρο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στη μάχη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 έχουν ριχτεί περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο.

Το Ισραήλ προηγείται με διαφορά, καθώς ήδη έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίων των Pfizer και Moderna, που είχε προμηθυτεί έγκαιρα, σχεδόν στο ένα πέμπτο του πληθυσμού του, με βάση το Our World In Data, την υπηρεσία στατιστικών δεδομένων που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 10,99% των κατοίκων. Τρίτο είναι το Μπαχρέιν με 5,25% και πίσω του 4η η Βόρεια Ιρλανδία με 2,22% και οι ΗΠΑ στην 5η θέση με 2,02%.

Η Ελλάδα είναι κάπου ενδιάμεσα, με 0,42% εμβολιαστικής κάλυψης έως και την Κυριακή, 44.080 άτομα (υγειονομικοί και φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων) είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου της Pfizer.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr