Η Ευρώπη κάνει κοκαΐνη αβέρτα…

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ευρώπη εξακολούθησαν να καταγράφουν ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Το EMCDDA δήλωσε ότι αυτό ισχύει τόσο για τον όγκο της κατασχεθείσας κοκαΐνης όσο και για τον αριθμό των κατασχέσεων, με τους περιορισμούς λόγω της Covid-19 να φαίνεται ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στη χρήση της.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν, κατά την έναρξη μιας νέας έκθεσης για το εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη, η οποία δεν βλέπει άμεσο τέλος στην τεράστια παραγωγή και προμήθεια της από τη Νότια Αμερική.

Η έκθεση έρχεται αμέσως μετά τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην Ευρώπη, με 16 τόνους στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία συνδέθηκε με μια κατάσχεση 7 τόνων στην Αμβέρσα του Βελγίου. Οι δυο κατασχέσεις είχαν φορτίο από μια αποστολή 23 τόνων από την Παραγουάη.

Ακολουθεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην Ιρλανδία εδώ και πολλά χρόνια, όταν βρέθηκαν 172 κιλά ναρκωτικών στο Cork Port, μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που στάλθηκε από την Κόστα Ρίκα.

Ο ρόλος της COVID-19 στην αύξηση εισαγωγής και κατανάλωσης κοκαΐνης

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου ‘The Cocaine Pipeline to Europe’, ο συν-συγγραφέας Jeremy McDermott προειδοποίησε για ένα «πολύ μεγάλο πάρτι», μόλις ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

Ο executive director του ‘InSight Crime’ δήλωσε ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, η οποία, μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Ο Laurent Laniel, κύριος επιστημονικός αναλυτής στο EMCDDA, δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν διπλασιασμό στις κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ευρώπη από το 2013, με ρεκόρ αγορών το 2017 και ξανά το 2018. Είπε ότι το Κέντρο και η Europol αποτίμησαν την αγορά κοκαΐνης στα 9,1 δισ. ευρώ το 2017, σχεδόν διπλάσια από την αξία του 2013.

Δίνοντας πληροφορίες για τις κατασχέσεις κοκαΐνης, είπε: «Μπορώ να σας πω ότι το 2019 σπάσαμε το ρεκόρ του 2018 και μπορώ ακόμη και να σας πω ότι το 2020 σπάσαμε επίσης το ρεκόρ του 2019. Αυτό ισχύει για τις ποσότητες που κατασχέθηκαν και για τον αριθμό των κατασχέσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε μια «δραματική» αύξηση της καθαρότητας της κοκαΐνης στους δρόμους τα τελευταία δέκα χρόνια και ότι η Covid-19 είχε «πολύ μικρό αντίκτυπο» στον εφοδιασμό της και μπορεί ακόμη και να τον βοήθησε.

Ο κ. Laniel είπε ότι στοιχεία από το λιμάνι της Αμβέρσας – το οποίο, μαζί με το Ρότερνταμ, είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός αποδέκτης κοκαΐνης στην Ευρώπη – δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στις χώρες καταγωγής της κοκαΐνης.

Οι κατασχέσεις που προέρχονται από τον Ισημερινό αυξήθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 – από 1,8 τόνους σε πάνω από 7 τόνους.

Η Κόστα Ρίκα παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση ως χώρα προέλευσης, από μηδέν σε πάνω από έναν τόνο, με το μεγαλύτερο μέρος να κρύβεται μέσα σε νόμιμα φορτία.

Η κατάσχεση στο Κορκ τον περασμένο μήνα προήλθε από το λιμάνι της Λιμόν στην Κόστα Ρίκα και η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη σε μια αποστολή μπανανών. Το Λιμόν ήταν επίσης το λιμάνι που κατασχέθηκαν 133 κιλά κοκαΐνης, που κατευθυνόταν για το Κορκ τον Αύγουστο του 2018.

Έκθεση στο InSight ανέφερε ότι ενώ η ιταλική μαφία, ιδίως οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες Ndrangheta και Balkan κυριαρχούν στην εμπορία, «Ιρλανδοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Τούρκοι και Βέλγοι παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού» τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Νότια Αμερική. Η έκθεση δημοσιεύθηκε με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Global Initiative Against Transnational Organised Crime).

Ο Jeremy McDermott δήλωσε ότι η αυξημένη ασφάλεια στην Αμβέρσα και το Ρότερνταμ υποδηλώνει «γύρες στην Ευρώπη» σε λιμάνια που χρησιμοποιούνται από εμπόρους. «Αυτό θα φέρει προκλήσεις στα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς το οργανωμένο έγκλημα επικεντρώνεται σε αυτά που προσδιορίζονται ως πιο ευάλωτα», είπε.

Είπε ότι μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση του όγκου που κατασχέθηκε στην Ευρώπη ήταν ότι οι διακινητές ενδέχεται να έβαλαν μεγαλύτερες ποσότητες σε λιγότερα πλοία λόγω των περιορισμών της COVID-19.

Τα επίσημα στοιχεία του EMCDDA για τη χρήση κοκαΐνης

Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο ναρκωτικό στην Ευρώπη, αν και η χρήση της διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το φάρμακο παράγεται από τα φύλλα του φυτού της κόκας στη Νότια Αμερική, από όπου διακινούνται στην Ευρώπη.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της κοκαΐνης είναι πιο συχνή στις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, αν και τα επίπεδα ανίχνευσης παραμένουν χαμηλά.

Το 2020 ολόκληρη η Ευρώπη έγινε μάρτυρας, σε διαφορετικό βαθμό, της άνευ προηγουμένου σε περίοδο ειρήνης θέσπισης περιοριστικών μέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, η διακοπή λειτουργίας όλων των μη ουσιωδών υπηρεσιών, το κλείσιμο των συνόρων, οι περιορισμοί της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της κυκλοφορίας. Η κατάσταση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο σε πολλές συμπεριφορές που συνδέονται με τη χρήση και την προσφορά των ναρκωτικών και είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και να ληφθούν ορισμένα μέτρα επιβολής του νόμου.

Ο αριθμός και η ποσότητα των κατασχέσεων κοκαΐνης βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο που αναφέρθηκε ποτέ, καθώς το 2018 κατασχέθηκαν 181 τόνοι. Το Βέλγιο, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες αποτελούν τις χώρες-κλειδιά για την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων. Από τους δείκτες προκύπτει ότι η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή αγορά είναι υψηλή, ενώ προκύπτουν επίσης ενδείξεις αύξησης σε χώρες όπου το συγκεκριμένο ναρκωτικό στο παρελθόν σπάνιζε. Η χρήση κρακ, μολονότι εξακολουθεί να σπανίζει, αναφέρεται πλέον από περισσότερες χώρες. Η καθαρότητα της κοκαΐνης σε επίπεδο λιανικής αυξάνεται από το 2009, ενώ το 2018 κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά, η υψηλή καθαρότητα του ναρκωτικού, καθώς και τα δεδομένα από τις θεραπευτικές υπηρεσίες, τα επείγοντα περιστατικά και τους θανάτους που οφείλονται σε ναρκωτικά υποδηλώνουν ότι η κοκαΐνη διαδραματίζει πλέον έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Επίσης η αγορά κοκαΐνης φαίνεται ότι δίδει σημαντική ώθηση στη βία που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

*Τα γραφήματα προέρχονται από την έκθεση του EMCDDA

Πληροφορίες: Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), irishexaminer.com

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr