«Φεγγάρι του Λύκου»: Μαγνήτισε τα βλέμματα η πανσέληνος του Ιανουαρίου (βίντεο, φωτ.)

Η πρώτη πανσέληνος για το 2024,  γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», έκανε την εμφάνισή της στον βραδινό ουρανό της Πέμπτης (25/01) και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό

Η Πανσέληνος έφτασε στο 100% της φωτεινότητάς της περίπου στις 19:54 χθες Πέμπτη (25.1.2024) το απόγευμα, καθώς το ολόγιομο φεγγάρια φαίνεται πάντα μεγαλύτερο, με πιο σκούρο χρώμα, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα και κατά τη διάρκεια της ανατολής του.

panselinos-ianouariou1.jpg
panselinos-ianouariou2.jpg

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac,  η συγκεκριμένη Πανσέληνος έχει πάρει το όνομά της «φεγγάρι του λύκου» από τους ιθαγενείς της Αμερικής, καθώς κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ακούγονται και πιο συχνά τα αλιχτίσματα των λύκων.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, ουρλιάζοντας, οι λύκοι επιχειρούν να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, να μαρκάρουν την περιοχή τους ή ακόμα και για να ‘συντονίσουν’ το κυνήγι.

Άλλα παραδοσιακά ονόματα για τη Σελήνη του Ιανουαρίου είναι σχετικά με το κρύο που επικρατεί τον χειμώνα: Κρύο Φεγγάρι (από την φυλή Κρι), Φεγγάρι του πάγου ( από την φυλή Αλονκίν), Σκληρό Φεγγάρι (από την φυλή Ντακότα), Φεγγάρι των πνευμάτων (από την φυλή Οτζίμπουε).

Η επόμενη Πανσέληνος, γνωστή και ως «φεγγάρι του χιονιού», έρχεται στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial