Η Fruit Stories της οικογένειας Πασιαλή δημιουργεί παραδοσιακά προϊόντα από κεράσια και σύκα, αφήνοντας κι ένα κοινωνικό αποτύπωμα στην Έδεσσα

Μια γέννηση έγινε η αφορμή για να… γεννηθεί η επιχειρηματική τους ιδέα, ενώ η επιθυμία να μοιρασθούν την αγάπη τους για τη γευστική παράδοση της περιοχής τους με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, αφήνοντας παράλληλα κι ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, έγινε η βάση για την εταιρεία τους.

Δύο αδέρφια από την Έδεσσα, η μαθηματικός Αναστασία Πασιαλή και ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Πασιαλής, δημιούργησαν πριν από μία διετία την Fruit Stories, μια μικρή μεταποιητική μονάδα παραδοσιακών προϊόντων από κεράσια και σύκα, με στόχο να αξιοποιήσουν την οικογενειακή αγροτική παραγωγή και να διατηρήσουν τις παραδοσιακές συνταγές της προγιαγιάς τους, τους παλαιούς τρόπους παρασκευής των γλυκών του κουταλιού, των μαρμελάδων και του πετιμεζιού, αλλά και τις παλαιές ποικιλίες κερασιών που με τον καιρό αντικαθίστανται. Σε όλη αυτή την προσπάθεια μάλιστα έδωσαν και έναν κοινωνικό χαρακτήρα, αφού συνεργάζονται με το παραγωγικό εργαστήρι ατόμων με αναπηρία του δήμου Έδεσσας, «Περίτεχνο», το οποίο επιμελείται για λογαριασμό της Fruit Stories τις συσκευασίες της.

Η ανταπόκριση που έχουν αυτή τη στιγμή τα προϊόντα τους, επτά κωδικοί για την ώρα, τα οποία έχουν αρχίσει να χτίζουν την παρουσία τους ανά την Ελλάδα και σχεδιάζουν να ανοίξουν πανιά και για το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα θετική. «Οι Έλληνες που δοκιμάζουν τα προϊόντα μας τα χαρακτηρίζουν ‘’μαμαδίσια’’, ενώ οι ξένοι αναγνωρίζουν αμέσως τα φρέσκα φρούτα» εξηγεί η Αναστασία Πασιαλή.

Όταν τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν την επιχείρησή τους το 2019, με συμπαραστάτες τους γονείς τους, ήταν σίγουρα για ένα πράγμα: ότι ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι με ουσία. Έτσι, ερμήνευσαν τη λέξη «παράδοση» που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους ως σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισαν να συνεργαστούν με το παραγωγικό εργαστήρι «Περίτεχνο», αλλά και να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τουςαποτύπωμα, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε υπόλειμμα από την παραγωγική διαδικασία. Έτσι, στις μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού και τα σιρόπια που έχουν σήμερα στην προϊόντική τους γκάμα θα προσθέσουν προσεχώς ροφήματα από τα κοτσάνια των κερασιών, θερμοφόρες από τα κουκούτσια τους, αλλά και τσάτνεϊ από τη σάρκα τους. «Μια επιχείρηση μπορεί να είναι δημιουργική και κερδοφόρα και ταυτόχρονα να σέβεται τους άλλους και το περιβάλλον» λέει η Αναστασία Πασιαλή.

Η γέννηση, η παράδοση και το επιχειρείν

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια, όταν γεννήθηκε το ένα από τα παιδιά του Γιώργου Πασιαλή. Παραδοσιακά στην περιοχή κατά τη γέννηση ενός μωρού προσφέρονται ως κέρασμα τηγανίτες με πετιμέζι από σύκο. Αξιοποιώντας μέρος από το οικογενειακό… στοκ σε πετιμέζι σύκου για να τιμήσουν την παράδοση, τα δύο αδέρφια διαπίστωσαν πως όσο πάνε και εκλείπουν αυτού του τύπου τα έθιμα, μαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα που τα συνοδεύουν. Κάπως έτσι σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τη δική τους οικογενειακή παραγωγή σε κεράσια και σύκα από τις καλλιέργειες που διέθετε η οικογένεια στα χωριά Κερασιά και Σωτήρα και να προχωρήσουν στη μεταποίηση. Άλλωστε, και οι δύο από παιδιά ήταν χωμένοι στα χωράφια της οικογένειας, συμμετέχοντας στο μάζεμα των καρπών, όταν ακόμα οι κερασιές ήταν τόσο μεγάλες που χρειάζονταν δέκα και δεκαπέντε άτομα κρεμασμένα στα κλαδιά τους για να συγκομίσουν την παραγωγή.

Η Αναστασία Πασιαλή, που βρισκόταν στην Πάτρα, έχοντας ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στην διδακτική των μαθηματικών και έχοντας ξεκινήσει ένα διδακτορικό στη λογική, τη φιλοσοφία και τη διδακτική, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να βρει τον αδερφό της που είχε ήδη αναλάβει το αγροτικό κομμάτι. Με δεδομένο όμως ότι κανείς από τους δυο τους δεν είχε σχέση με την επιχειρηματικότητα, προηγήθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα Orange Grove, όπου μυήθηκαν στον χώρο του επιχειρείν και δη της αγροδιατροφής, ενώ πήραν μέρος και στο Trophy-Τροφή Challenge του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», αξιοποιώντας και μια σειρά μαθημάτων του αγροδιατροφικού επιταχυντή «Αγροανέλιξη».

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial