Τα προϊόντα της σουηδικής φίρμας αποσύρθηκαν από τις μεγάλες πλατφόρμες on line πώλησης της χώρας
Ησουηδική εταιρεία πρετ-α-πορτέ H&M θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρει διέξοδο στο μποϊκοτάζ που δέχεται, μαζί με άλλες φίρμες του ενδύματος στην Κίνα, επειδή ανέλαβε την δέσμευση να μην αγοράσει βαμβάκι από την επαρχία Σιντζιάνγκ, αναφέρει το ΑΠΕ.
Η H&M δεν έχει δώσει προς το παρόν αριθμούς για τις επιπτώσεις του μποϊκοτάζ των προϊόντων της στην κινεζική αγορά, αλλά δηλώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, που βρίσκονται σε σημαντική υποχώρηση λόγω της υγειονομικής κρίσης, ότι συνεργάζεται με τους εταίρους της στην Κίνα για να διαχειρισθεί τις δυσκολίες και να βρει διέξοδο. «Είμαστε αποφασισμένοι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, συναδέλφων και εταίρων στην Κίνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς λεπτομέρειες.
Η Κίνα έχει υιοθετήσει επιθετική στάση απέναντι στις κατηγορίες για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Στις 24 Μαρτίου ελήφθησαν μέτρα αντιποίνων κατά της H&M, η οποία αποφάσισε τον περασμένο χρόνο να σταματήσει να χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της βαμβάκι που προέρχεται από την Σιντζιάνγκ.
Τα προϊόντα της σουηδικής φίρμας αποσύρθηκαν από τις μεγάλες πλατφόρμες on line πώλησης στην Κίνα, την τρίτη σε μέγεθος αγορά για την εταιρεία κατά το πρώτο τρίμηνο, που αντιστοιχεί στο 6% του κύκλου εργασιών της, και όπου διατηρεί το 10% περίπου των καταστημάτων της παγκοσμίως.
Εκτός της H&M , η Nike και Adidas (ADDDF), καθώς και οι Burberry, New Balance, Puma, Converse, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Inditex και Uniqlo έχουν γίνει στόχος μποϊκοτάζ υπό τον συντονισμό της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας και με τις προτροπές των οργάνων του κρατικού Τύπου.
Ορισμένες από τις εταιρείες συμμετέχουν στην Better Cotton Initiative (BCI), που έχει εκφράσει ανησυχίες για το βαμβάκι που παράγεται στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Πάντως, έπειτα από τις προσκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Κίνα, ορισμένες φίρμες «υποχώρησαν» στις δεσμεύσεις τους ως προς την αναγκαστική εργασία, αποσύροντας ανακοινώσεις Τύπου ή τροποποιώντας τις θέσεις του, όπως η Inditex, η οποία δεν μνημονεύει πλέον την Σιντζιάνγκ στις αρχές της περί «μηδενικής ανοχής» που διατυπώνονται στην ιστοσελίδα της.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr