Ινδική μετάλλαξη: Η διαφορά των δύο κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα – Πώς θα προφυλαχθούμε

Ινδική μετάλλαξη: Η διαφορά των δύο κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα – Πώς θα προφυλαχθούμε

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας λόγω της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού από την οποία έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα, ένα στην Πάτρα και ένα στην Αθήνα.

Η εν λόγω παραλλαγή του ιού θεωρείται πιο ανθεκτική σύμφωνα με τους επιστήμονες ενώ έχει δύο χαρακτηριστικά, όπως εξηγεί στο newsbeast.gr η παθολόγος – λοιμωξιολόγος, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Το στέλεχος Β.1.617.1 (ινδική παραλλαγή) χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R και εντοπίστηκε πρώτη φορά στην επαρχία Maharashtra της Ινδίας.

Η διαφορά των δύο κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα

«Το στέλεχος του κορονοϊού το οποίο επικρατεί στην Ινδία έχει δύο μεταλλάξεις, η μία φορά την αυξημένη μεταδοτικότητα και η άλλη τη διαφυγή του ανοσοποιητικού» εξηγεί η Καρολίνα Ακινόσογλου.

Αναφερόμενη στο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα η υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου τονίζει πως είχε το ένα χαρακτηριστικό δηλαδή μια αυξημένη μεταδοτικότητα.

«Το δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης το οποίο εντοπίστηκε στην Αθήνα και αφορά άτομο το οποίο είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό έχει και τις δύο μεταλλάξεις καθώς σχετίζεται και με διαφυγή του ανοσοποιητικού» εξηγεί.

Πώς θα προφυλαχτούμε από την ινδική μετάλλαξη

«Ο τρόπος προφύλαξης από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακριβώς ο ίδιος» τονίζει η επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου.

«Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα και πλένουμε συχνά τα χέρια μας» συμπληρώνει.

Πηγή:newsbeast.gr