Κόλαση για Παππά στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: Εγώ σε τέτοια κυβέρνηση δεν θέλω να μετάσχω ξανά

Σκληρή κριτική στο Νίκο Παππά αλλά και φωνές στήριξής του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε βαριά ατμόσφαιρα συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αποκαλύψεις Μιωνή για Παππά έχουν προκαλέσει ταραχή στο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε -προσεκτικά- τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη, δηλώνοντας:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Σκληρή κριτική

Ο Νίκος Παππάς «απολογήθηκε» αναλαμβάνοντας όπως είπε την ευθύνη για λάθη «ύφους και ουσίας», αλλά θέμα παραίτησης δεν έπεσε στο τραπέζι. Όχι τουλάχιστον…στα σοβαρά.

Η κριτική που δέχτηκε ήταν σκληρή γενικώς, με επιθετικότερο όλων, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:

«Εγώ υπό αυτές τις συνθήκες, σε κυβέρνηση δεύτερης φοράς αριστεράς, δεν πρόκειται να συμμετάσχω».

Το «χάος» που χωρίζει τους Τσακαλώτο -Παππά είναι ανυπέρβλητο εδώ και χρόνια γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση ότι εμφανίστηκε ο πιο οξύς από όλους στην κριτική του.

Αυστηρή κριτική αλλά χωρίς …εξάρσεις, άσκησε στον Ν. Παππά και ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι το θέμα που προκλήθηκε και η ζημία στο κόμμα δεν είναι επικοινωνιακό. Υπάρχει και ουσία. Ο κ. Φίλης φέρεται να αναγνώρισε μάλιστα ότι δεν φταίνε οι εχθροί μας αν δίνουμε λαβές για να τις αξιοποιήσουν εναντίον μας.

Οι «σύμμαχοι»

Υποστηρικτική στον Νίκο Παππά, εμφανίστηκε η Ρένα Δούρου: «Δεν μπορούμε να τηρούμε αποστάσεις, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για τον Παππά ή τον Παπαδημούλη, έχουμε απέναντί μας ένα κτηνώδες καθεστώς , εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα έρθει σιγά σιγά η σειρά όλων».

Στην ανάγκη «να είμαστε όλοι προσεκτικοί» αλλά χωρίς προσωπική αιχμή για τον Νίκο Παππά , αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ένθερμη ήταν η στήριξη στο πρόσωπο Παππά και πασοκογενών, όπως οι Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου και Μαμδελής.

Αποστάσεις από Μπίστη

Σε αντίθεση με άλλους πασοκογενείς , η ομάδα των «8» (Μπίστης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος, Λιάκος, Μουζέλης, Παναγιώτου, Χαλαζωνίτης, Χατζησωκράτης) στάθηκαν σφόδρα επικριτικά απέναντι στον Νίκο Παππά και σύμφωνα με πληροφορίες, δική τους απαίτηση ήταν να συμπληρωθεί στην ανακοίνωση που εκδοθηκε μετά τη λήξη του πολιτικού συμβουλίου, η αιχμή (με φωτογραφική…διάταξη στον πρωην υπουργό) ότι:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Αν σε κάτι ομονόησαν άπαντες πάντως, είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει κι άλλους «αντιπερισπασμούς» για να κρύψει τις δραματικές εξελίξεις που θα έρθουν στην οικονομία.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, όπου θα βαφτιστεί και επισήμως το κόμμα «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».