“Εκρηξη” κρουσμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν την επιδημία εκτός ελέγχου καταγράφει η χώρα μας, δηλώνοντας χθες σχεδόν 200 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την Τρίτη.

Για πρώτη φορά τα νέα περιστατικά της Covid-19 ξεπέρασαν τα… 800 και έφτασαν τα 865, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, για αυτό θεωρείται πιθανό ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα, με επικρατέστερα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους – ήδη ισχύει σε εξωτερικούς με συγχρωτισμό – καθώς και την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα και μέχρι τις 5 το πρωί για συγκεκριμένες και επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή τα επίπεδα 3 και 4.

Υπό τη ραγδαία εξάπλωση του Sars-CoV-2, ήδη αναβαθμίστηκε το επίπεδο κινδύνου σε πέντε περιοχές της χώρας. Από αύριο Παρασκευή επιβάλλεται το δεύτερο, μετά την Κοζάνη, τοπικό lockdown στην Καστοριά και ακόμη τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, περνούν στο επίπεδο 3, το “πορτοκαλί”, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική αλλά και τα Ιωάννινα, για τα οποία το “πέρασμα” στο κόκκινο επίπεδο είναι οριακό.

Τις αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αξιολογώντας σε χθεσινή απογευματινή σύσκεψη τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών. Την αναβάθμιση του κινδύνου για τις πέντε περιοχές ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, η Καστοριά είναι η δεύτερη περιοχή της χώρας που περνά στο τελευταίο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι το επίπεδο 4 πρόκειται ουσιαστικά για ένα τοπικό lockdown, με ισχύοντα, μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων (εκτός των καταστημάτων τροφίμων για τα οποία ισχύουν ειδικά μέτρα), αναστολή λειτουργίας της εστίασης (πρόβλεψη μόνο για take away), όλων των πολιτιστικών θεαμάτων, υποχρεωτική μάσκα παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η Θεσσαλονίκη

Στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού κινδύνου περνά η Θεσσαλονίκη, που ήταν στο επίπεδο 2 αλλά τις τελευταίες ημέρες διαγράφει μία πολύ άσχημη πορεία στην επιδημία με πολλαπλές νέες διαγνώσεις και εστίες της Covid-19. Η Θεσσαλονίκη χθες κατέγραψε αριθμό “ρεκόρ” νέων κρουσμάτων, δηλώνοντας 181 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δύο επίπεδα “πήδηξαν” οι Σέρρες που πλέον μπαίνουν και αυτές στο επίπεδο 3, σε σχέση με το επίπεδο 1 και χαμηλότερο που ήταν μέχρι χθες, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 14 ημέρες. Επίσης, πορτοκαλί χρωματίζονται η Λάρισα και η Βοιωτία, ανεβαίνοντας κατά ένα επίπεδο καθώς βρίσκονταν στο μέτριο κίνδυνο ή αλλιώς επίπεδο 2.

Τα Ιωάννινα παραμένουν στο επίπεδο 3, χωρίς όμως να αποκλείεται να επιβληθεί και εκεί lockdown μεθαύριο, Σάββατο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι δείκτες επικινδυνότητας στα Ιωάννινα είναι οριακοί και αναμένεται να επαναξιολογηθούν. Χθες, πάντως, τα Ιωάννινα συμμετείχαν στην επιδημιολογική έκθεση με επιπλέον 32 κρούσματα κορονοϊού.

“Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του χθες το απόγευμα, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους όλων των παραπάνω περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Παρόλο που τα μέτρα όπως κατηγοριοποιούνται στα τέσσερα επίπεδα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας είναι σε μεγάλο βαθμό “κλειδωμένα”, με δεδομένη τη μεγάλη έξαρση που παρουσιάζει η Ελλάδα ειδικοί και κυβέρνηση συζητούν να προσθέσουν επιπλέον απαγορεύσεις. Ενα από τα μέτρα που βρίσκονται στο “τραπέζι” των συζητήσεων και σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση εάν θα “κλειδώσει” ώστε να ενεργοποιηθεί είναι η απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα έως τις 5 το πρωί. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί ενδεχομένως για τα επίπεδα 3 και 4, που είναι και αυτά με τον πιο αυξημένο κίνδυνο. Οι ώρες αυτές της απαγόρευσης θεωρούνται ως πιο πιθανές, καθώς η εστίαση κλείνει στις 12, συνεπώς θα δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να προλάβουν πολίτες και εργαζόμενοι να επιστρέψουν σπίτια τους.

Το δεύτερο μέτρο το οποίο συζητά η κυβέρνηση (και επίσης σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα επιβληθεί) είναι η καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Ηδη η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και τους ανοιχτούς με συγχρωτισμό για όλα τα επίπεδα, ακόμη και το “πράσινο”. Ωστόσο, επειδή το μέτρο σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται – παρόλο που με σωστή τήρηση είναι επαρκέστατο κατά τους ειδικούς – θεωρείται ότι η υποχρεωτικότητα παντού δεν θα επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών και το μήνυμα προς τους πολίτες θα είναι ενιαίο.

Τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σοκάρουν. Για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 865, με την Αττική να καταγράφει επίσης “ρεκόρ” κρουσμάτων (331). Σημειώνεται ότι οι χθεσινοί αριθμοί είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια των πολλών τεστ που χθες έφτασαν τα 24.116 πανελλαδικά.

Συγκρατημένο εξακολουθεί να είναι το “στρες” στα νοσοκομεία – 86 διασωληνωμένοι μέχρι χθες – αν και κατά τους ειδικούς οι διασωληνώσεις ακολουθούν τις διαγνώσεις και η επίπτωση της ραγδαίας αύξησης στα νοσοκομεία αναμένεται να φανούν σε δέκα με 15 ημέρες.

Οπως αναφέρουν στον “Ε.Τ.” μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Καστοριά, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση της επιδημίας.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial