Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τρίτο lockdown η αύξηση των κρουσμάτων – Υψηλό το ιικό φορτίο σε βόρειο τομέα Αθηνών και Εύβοια

Κρίσιμο δίμηνο διανύει η χώρα μας με τα «καμπανάκια» για νέο, τρίτο, lockdown να ηχούν όλο και πιο δυνατά και τους φόβους των επιστημόνων για τρίτο επιδημικό κύμα να εντείνονται.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 περιστατικά που προστέθηκαν σε μια σειρά ημερήσιων καταγραφών με ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες, συγκρινόμενα με τα κρούσματα κορωνοϊού τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι τα περιστατικά τόσο της Δευτέρας όσο του Σαββατοκύριακου που πέρασε ήταν περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού με περισσότερες από τις μισές θετικές διαγνώσεις από το σύνολο της χώρας. Χθες, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 427 μολύνσεις κορωνοϊού, με το ιικό φορτίο να «βράζει» στο κέντρο της Αθήνας (113 κρούσματα) καθώς και στο βόρειο τομέα Αθηνών που παρουσιάζει σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Χθες στο βόρειο τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 76 νέα περιστατικά. Το βαρύ «φορτίο» που σηκώνει ο βόρειος τομέας φαίνεται και από τα rapid tests που πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από το αυτοκίνητο στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκε θετικότητα 2,17%, μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αττικής.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα, η Εύβοια οδεύει προς το “βαθύ κόκκινο” όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Χθες συγκέντρωσε 38 κρούσματα, ενώ υψηλά ποσοστά θετικότητας αποδείχθηκαν από τους ελέγχους κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικότερα, στην κοινότητα Λούτσας βρέθηκε 5,08% θετικότητα και στην Αμφιθέα 4,88% θετικότητα.

Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν χθες 29 κρούσματα κορωνοϊού, στην και τη Χαλκιδική από 16 περιστατικά. Επίσης, 13 περιστατικά εντοπίστηκαν στη Βοιωτία, από 14 σε Καρδίτσα και Λέσβο, 13 στη Μαγνησία, 12 στη Μεσσηνία και ίδιο αριθμό και στην Ξάνθη. Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που έχουν παραταθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλό ιικό φορτίο και να βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου κινδύνου. Η αυξημένη κινητικότητα από τις γιορτές και έπειτα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής Rt, το οποίο ήδη την περασμένη εβδομάδα ήταν αυξημένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη (0.87 έναντι 0.77). Ολα αυτά πιθανόν θα οδηγήσουν σε μια στρατηγική «ακορντεόν» στα μέτρα που έχουν αρθεί, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας.

«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τη λογική πίσω από τις αποφάσεις για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αποτύπωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

«Είναι ξεκάθαρο στην Επιτροπή μας ότι επιτηρώντας προσεκτικά και συστηματικά το επιδημιολογικό φορτίο, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων θα χρειαστεί να παρέμβουμε και να προτείνουμε αναστολή των δραστηριοτήτων, καθώς οι αποφάσεις μας βρίσκονται πάντα υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας», τόνισε.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με θέματα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Στη συνάντηση, θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial