ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΟ 2021

Επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης δεν βάζουν ακόμα λουκέτο για να μη χάσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές – Φοβούνται την επόμενη ημέρα

«Και βέβαια ανησυχώ για την επόμενη χρόνια, είμαστε κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με θολό το τοπίο για το πότε τελικά θα ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Αλλά και όταν επαναλειτουργήσουμε δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν ακόμη και οι μόνιμοι πελάτες μας. Όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια. Χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων στήριξης με πιο μόνιμο ορίζοντα και όχι μήνα με τον μήνα και “βλέποντας και κάνοντας”. Υπό κανονικές συνθήκες αυτές τις ημέρες και από τα μέσα Δεκέμβρη έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα είμασταν γεμάτοι από κόσμο. Για την εστίαση διαχρονικά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι καλή και αυτή χάθηκε».

Με τα λόγια αυτά περιγράφει εστιάτορας της Θεσσαλονίκης την ανησυχία που επικρατεί στον κλάδο του, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον δοκιμαζόμενους με σφοδρότητα από τον κορωνοϊό.

Όπως όλα δείχνουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες θα μείνουν κλειστά και μετά τις 7 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα οι προσδοκίες και το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στο 2021. Την ίδια ώρα η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι χτυπάει «κόκκινο» καθώς όπως λένε εκπρόσωποι της της εστίασης η επανεκκίνηση όποτε κι αν γίνει, θα είναι δύσκολη. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, μετά το πρώτο lockdown χρειάστηκε χρόνος ώστε οι καταναλωτές να «επιστρέψουν», ιδιαίτερα στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά, αν στο πρώτο lockdown ήταν κάποιες δεκάδες στη Θεσσαλονίκη εκείνοι οι επιχειρηματίες που προσανατολίζονταν, ή απλά σκεφτόταν το ενδεχόμενο του λουκέτου πλέον με το δεύτερο lockdown έχουν γίνει εκατοντάδες. Εκείνο που κρατά κάποιους και δεν κατεβάζουν τα ρολά είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουν να βρουν εργασία, ενώ παράλληλα θα χάσουν τις όποιες ενισχύσεις, με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν από την πολιτεία.

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, με τα χρήματα αυτά ζουν τις οικογένειες τους και εύχονται πως τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προκρίνει το κούρεμα ακόμη και του 50% στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τους φόβους για την επόμενη ημέρα αποτυπώνει και η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργου Καββαθά πως μετά το lockdown είναι πιθανό 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξει ξανά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και συγκεκριμένα, όπως είπε, μετρά που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την επιδότηση των θέσεων εργασίας. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περί τις 5.500 επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν 30.000-35.000 εργαζόμενους, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό το μεγάλο πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία, εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αρνητικές προβλέψεις…

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial