Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και σύσκεψη των λοιμωξιολόγων σήμερα

Ραγδαίες εξελίξεις με αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία πανελλαδικά, οδηγούν σε έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων σήμερα και ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, οι εισαγωγές χθες στα νοσοκομεία αλλά και οι πολίτες που προσέτρεξαν για διαγνωστικά τεστ ήταν σημαντικά αυξημένες. Μάλιστα, οι εισαγωγές ίσως ξεπέρασαν τις 75 σε μία μέρα, μόνο σε κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ενώ και στα υπόλοιπα παρατηρήθηκε επίσης αύξηση.

Όπως τονίζουν πηγές στο TyposThes, το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη έχει ακόμη περιθώριο σε κάθε περίπτωση, εκτός φυσικά κάποιας ακραίας διασποράς λόγω μεταλλάξεων. Κρεβάτια νοσηλείας και εντατικής υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και η κατάσταση δεν θυμίζει καθόλου τον περασμένο Νοέμβριο. Όμως, είναι πλέον γεγονός ότι η πίεση αρχίζει και αυξάνεται.

Για αυτό το λόγο, πολλαπλασιάζονται οι φωνές για σκληρό lockdown πανελληνίως, για να ανακοπεί έγκαιρα η διασπορά του ιού στην επικράτεια. «Η λογική πίσω από ένα σκληρό lockdown είναι μπορέσουμε να ανακόψουμε την επιθετικότητα και τη μετάδοση του ιού, το δυνατόν περισσότερο, για να μπορέσουμε να τελειώσουμε και νωρίτερα από το τρίτο κύμα», τονίζει στTyposThes ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Όπως θυμάστε, όταν καταφέραμε να σταματήσουμε το δεύτερο κύμα, πήρε αρκετό καιρό για να ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Αν λοιπόν, καταφέρουμε τώρα έγκαιρα να μειώσουμε τη διασπορά με νέα μέτρα, τότε η περίοδος που θα χρειαστεί για να επανέλθουμε στο πρότερο στάδιο, θα είναι λιγότερος», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος και εξήρε για άλλη μία φορά τη συνεισφορά των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας.

«Φωνές» για σκληρό lockdown 15 ημερών

Χθες, άλλωστε, μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων συνεδρίασε η υποεπιτροπή των ειδικών στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών.

Μάλιστα, πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου. Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σαρηγιάννης: Αυστηρό lockdown από σήμερα

Άλλωστε, αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου του 2020 πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγιάννης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων την Τρίτη όπου ανακοινώθηκαν 2.353 νέα κρούσματα στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού και σοβαρού lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 που θα διαρκέσει περισσότερες από δυο εβδομάδες. «Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown». «Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση. «Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι εξετάζεται για τις μετακινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο “μικροσκόπιο” μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.

Πάνω από 300 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μεγάλη διασπορά στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη- Στις 318 και 304 οι νέες διαγνώσεις αντίστοιχα. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν 61.255 τέστ σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, τα 26.693 ήταν μοριακά και τα 34.562 ήταν rapid test.

«Βράζει» το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς

Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Παρά το lockdown η διασπορά της νόσου είναι πολύ μεγάλη με την Αττική να «βράζει» με 1.159 κρούσματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα» με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107.

Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα. Εξαιρετικά δύσκολη είναι όμως και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 304 νέες λοιμώξεις και στην Αχαΐα όπου καταγράφηκαν 112.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial