Οι σκέψεις στην κυβέρνηση για αγορές με έλεγχο του χρόνου μέσω εφαρμογής
Tα διπλά και τριπλά sms 13033 και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ερμού το Σάββατο (23/1) οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις αλλαγής του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα βγαίνουν για ψώνια μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.
Προκειμένου να αποφεύγονται «πονηριές» με τα sms και τα χαρτιά, υπάρχει η σκέψη της χρησιμοποίησης μιας εφαρμογής μέσω του κινητού τηλεφώνου, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που είναι στο τραπέζι, ο καταναλωτής θα ελέγχεται αυτόματα για τον χρόνο του μέσω του e-katanalotis. Με διαδικασίες που ακόμη είναι υπό συζήτηση, ο καταναλωτής μπαίνοντας στο e-katanalotis μέσω του κινητού του, θα κατεβάζει αρχικά μία εφαρμογή.
Με αυτήν, αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο, το οποίο θα σταματά, όταν θα έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο δίωρο. Η εφαρμογή θα ενεργοποιείται μόλις βγαίνει έξω για τα ψώνια και από τη στιγμή που το χρονόμετρο θα σταματά, αυτόματα θα είναι εκτεθειμένος στο πρόστιμο.
Μ’ αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγονται πονηριές, αν και το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα μπορεί να ελέγξει η εφαρμογή το πότε ο καταναλωτής θα ξεκινά τα ψώνια του, αν βεβαίως ο ίδιος δεν πατήσει το κουμπί της χρονομέτρησης.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι με ποιον τρόπο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που δεν έχουν γνώσεις επί της τεχνολογίας θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, όταν καλά-καλά δεν έχουν τις βασικές γνώσεις επί των κινητών τηλεφώνων.
Εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο sms στο 13033, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν αλλαγές και στη χρήση του κωδικου 2.
Ουρές και την Κυριακή
«Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα, δεν συνωστιζόμαστε, παραμένουμε ασφαλείς…» Αυτό ήταν το μήνυμα που ακουγόταν συνεχώς από τα μεγάφωνα της Αστυνομίας στην Ερμού, όπου παρατηρήθηκε για μία ακόμα μέρα μεγάλος συνωστισμός. H πρώτη Κυριακή μετά από μήνες με ανοιχτά τα καταστήματα και οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γέμισαν από κόσμο. Αστυνομικοί επενέβαιναν στις ουρές ώστε να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, καθώς οι εικόνες συνωστισμού ανησυχούν τους ειδικούς.
Η πρόταση για «κόφτη» στα SMS από Δερμιτζάκη
Οι εικόνες αυτές όπως είναι λογικό, προκαλούν νέα ανησυχία στους ειδικούς, με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, να αναφέρει πως θα πρέπει να μπει «κόφτης» στα SMS ώστε να μην ξεφύγει πάλι η κατάσταση.
«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» είπε. «Καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν καλό ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό» συνέχισε ο καθηγητής, που εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους ανησυχεί.
«Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Αυτό που με φοβίζει, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς» σχολίασε.
Σταμπουλίδης: Θα είναι καταστροφικό ένα τρίτο lockdown
Το πόσο ανήσυχη ήταν η εικόνα στην αγορά το Σαββατοκύριακο, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο Γ.Γ. Εμπορίου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας τις εικόνες του Σαββάτου πως το γεγονός ότι κάποιοι με το να στέλνουν διπλό και τριπλό SMS για να παραμείνουν στα καταστήματα, «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους».
«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.
Προειδοποίηση από τον Αδωνι Γεωργιάδη
Στον συνωστισμό έξω από τα καταστήματα αναφέρθηκε το Σάββατο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε μία βόλτα στην αγορά στο Μαρούσι και την Κηφισιά, για να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα.
«’Απαντες φορούσαν μάσκα, οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα. Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω…πάντως η χαρά στην αγορά, σαν Γιορτές!» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr