Lockdown: Αυτό θα είναι το μέτρο «βόμβα» της χρονιάς αν ισχύσει

H επιδημιολογική καμπύλη ως το τέλος της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τον αριθμό των διασωληνωμένων, θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιστροφή σε μερική κανονικότητα τον εορταστικό Δεκέμβριο.

Εφόσον τα κρούσματα ημερησίως πέσουν στα 1000 ως το Σαββατοκύριακο και η κατάσταση στα νοσοκομεία κριθεί διαχειρίσιμη, τότε η καραντίνα αναμένεται να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου.

Αν αυτό όμως δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράταση του lockdown αναμένεται να φτάσει ως τις 14 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. «Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετώντας την ανακοίνωση της τελικής του απόφασης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, κι αφού πρώτα η κυβέρνηση έχει στα χέρια της για εξέταση ένα μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

Χριστούγεννα στο σπίτι!

Τα Χριστούγεννα του 2020 θα τα θυμόμαστε – ή τουλάχιστον πρέπει να τα θυμόμαστε – ως την πιο οικογενειακή γιορτή που ζήσαμε ως τώρα.

Το πολύ 9 άτομα σπίτι, αποκλειστικά με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, κυρίως στις περιπτώσεις που έχουμε… «μαρτυριάρηδες» γείτονες και τα πρόστιμα… τσουχτερά.

Και φυσικά δεν θα επιτρέπονται οι μεταμεσονύχτιες μετακινήσεις.

Μέτρο «βόμβα» – Με SMSως το… Πάσχα

Οι μετακινήσεις με SMS ήρθαν για να μείνουν ως την επόμενη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Κι αυτό γιατί τότε, κοντά στον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Στις γιορτές των φετινών Χριστουγέννων θα απαγορευτούν και οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια,  και φυσικά οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί θα είναι… απαγορευτικοί.

Στοίχημα το άνοιγμα της εστίασης

Τελευταία και εκτός απροόπτου αναμένεται να ανοίξει η εστίαση. Στο παρά πέντε των Χριστουγέννων και πάντα με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται μόνο 4 άτομα, σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από το διπλανό τραπέζι, ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι ως 10 το βράδυ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο στόχος είναι πρώτα από όλα να ανοίξουν τα σχολεία.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τα έξυπνα, δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές όλων των βαθμίδων, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κυκλοφορία του κορονοιού σε αυτές τις ηλικίες. Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν οι μαθητές θα επιστρέψουν ξανά στα θρανία στις 7 Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι… νέες ζώνες ανά την Ελλάδα

Καθώς το άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές είναι το μεγάλο ζητούμενο, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις τα μέτρα τα μην είναι οριζόντια για όλη τη χώρα… ‘Έτσι, δεν αποκλείεται η χώρα να χωριστεί σε νέες ζώνες και αν για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη συνεχίσει να έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, τότε η επιστροφή στην μερική κανονικότητα (καταστήματα, μετακινήσεις με sms κ.α.) να αργήσει σε σύγκριση με άλλες περιοχές που θα έχουν καλύτερη εικόνα.

ΠΗΓΗ: newsique.gr