«Βρισκόμαστε ήδη στην δέκατη ημέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, την δύναμη των οποίων δυστυχώς τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα μέτωπα της φωτιάς θα αντιμετωπιστούν, αλλά προειδοποιώντας παράλληλα πως «θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας», μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος.»
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως εξ αρχής κυρίαρχος στόχος στις φυσικές καταστροφές είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. «Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα με την εξαίρεση του εθελοντή δασοπυροσβέστη, του Βασίλη Φιλώρα, στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια».
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν, από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική, και από την λειτουργία του κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον.»
«Το 112, η επανίδρυση της πολιτικής προστασίας από το μηδέν αλλά και η διεθνής πλέον πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε. Όμως απέδωσε και η και η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς που μπορεί να άδειασαν, όμως σώθηκαν. Προφανώς έχουμε πολλά κατεστραμμένα σπίτια, δεν έχουμε κανέναν όμως οικισμό που να καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από τη φωτιά».
«Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητας», πρόσθεσε. «Το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης. Οι σημαντικοί πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, όλα αυτά μας δίνουν πρωτοφανούς έκτασης χρηματοδοτικά εργαλεία για να προσανατολίσουμε πια την πατρίδα μας προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών.»
«Είναι μεσογειακό φαινόμενο»
«Και όλα αυτά μαζί με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών. Η κρίση είναι κοινή κρίση για όλους μας. Δείτε τι γίνεται σήμερα που μιλάμε στην γειτονική Ιταλία, στη Σικελία, στην Αλγερία, στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι μεσογειακό, είναι παγκόσμιο. Όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην ίδια μοίρα.
Για τις αποζημιώσεις
Η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει δίπλα στους πολίτες, ό,τι γκρέμισαν οι τελευταίες φωτιές. «Να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες μας θα αποκατασταθούν και η καλύτερη εγγύηση και η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και στην οργή των συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές, για αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το καμένο Μάτι, μέχρι τις πλημμύρες του Ιανού, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο.»
Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα σε λίγες ημέρες, όπως διευκρίνισε. «Οι ενισχύσεις είναι πιο γενναίες από κάθε άλλη φορά, ειδικά όμως η Βόρεια Εύβοια, θα κάνει μια νέα αρχή.» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η αρνητική εμπειρία από αυτή την επέλαση της φύσης πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής, πολιτικής θεώρησης (…) αλλά και αλλαγής συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε η κοινωνία των πολιτών να γίνει συμμέτοχος στην δράση που απαιτούν οι νέες συνθήκες».
Για την απόδοση ευθυνών
Ερωτηθείς για την απόδοση ευθυνών, απάντησε πως οι ευθύνες, «στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα όχι την ώρα της μάχης».
«Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές ή επιχειρησιακές, είναι ατομικές. Μπορεί να είναι συλλογικές, δεν αφορούν κατ’ ανάγκη σε πρόσωπα, αφορούν συχνά σε δομές και διαδικασίες. Κατά συνέπεια πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη, μετά από καθαρό μυαλό. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Και λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Θα επαναλάβω ότι και σε αυτή την μεγάλη κρίση, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Είναι σαφές όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό.»
Αιχμές για την αντιπολίτευση
«Είναι ευπρόσδεκτη, θα έλεγα απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια και εναπόκειται σε εκείνη να διαλέξει πραγματικά τι θέλει να κάνει, καθώς κάθε νηφάλια θέση της διαδέχεται συχνά μία διχαστική δήλωση κάποιου στελέχους της. Εμείς είμαστε πάντα στην όχθη της λογικής και της ενότητας και εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει και μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων, ευρύτερων συνεννοήσεων (….) που αφορά πρωτίστως την επόμενη γενιά, τους νέους μας».
Πηγή: lifo.gr