Μπουτάρης για αρχαία στη Βενιζέλου: Να συνεχιστεί ο αγώνας – Αιχμές στα κόμματα

Ο πρώην δήμαρχος καλεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού να επανεξετάσουν την απόφασή τους για απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης παραδέχεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του μετρό «δεν είναι καλή εξέλιξη», ωστόσο πιστεύει ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί.

Μιλώντας στην Voria.gr ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Αν σταματήσει εδώ θα πει πως ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα προκειμένου να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους, το κάναμε τζάμπα. Όμως δεν το κάναμε τζάμπα. Το πιστεύουμε βαθύτατα ότι οι αρχαιότητες πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Ότι δεν μπορείς να μετακινήσεις ολόκληρο πολεοδομικό ιστό. Δεν γίνεται αυτό. Επιπλέον, είναι και παράβαση του νόμου σχετικά με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα ένδικα μέσα προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. «Μπορεί να γίνει προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Στο Πρωτοδικείο. Να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα», αναφέρει. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι όλα αυτά «πολύ δύσκολα θα ανατρέψουν την απόφαση για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων». Στην επισήμανση ότι κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει νέες καθυστερήσεις ο τέως δήμαρχος το αναγνωρίζει, αλλά δηλώνει πρόθυμος να επωμιστεί την ευθύνη. «Ας μας το χρεώσουν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Ταχιάος χρεώνει σε μένα όλες τις έως τώρα καθυστερήσεις λες και κανείς άλλος δεν έχει ευθύνη. Δεν λέει κουβέντα για τον Σιμόπουλο που απ’ αυτόν ξεκίνησε όλο το κακό».

Ο κ. Μπουτάρης καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να επανεξετάσουν την απόφασή τους για απόσπαση των αρχαιοτήτων. «Ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια μέχρι τώρα για την αναζήτηση των διαφόρων λύσεων, θα δώσουν επίσης ένα μάτσο λεφτά για να σπάσουν την πλάκα που έχει πέσει στην Εγνατία, προκειμένου να βγάλουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν. Να δουν και την οριακή απόφαση του ΣτΕ και να αλλάξουν γνώμη».

Ο τέως δήμαρχος αφήνει, τέλος, αιχμές σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου. «Εντάξει η Νέα Δημοκρατία, αλλά τα άλλα κόμματα τι κάνουν; Πρέπει να κινητοποιηθούν και τα άλλα κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ανοίξει το στόμα του γι’ αυτήν την ιστορία. Που είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά μεν, αλλά αντιδρά χλιαρά. Το ΜεΡΑ 25 και ο Βελόπουλος σιωπούν».

Πηγή: voria.gr