Θα πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο, στους δύο ορόφους του οποίου θα αναπτυχθούν τα εξειδικευμένα εργαστήρια, μαζί με δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων.
Μία νέα εξειδικευμένη ογκολογική μονάδα πρόκειται να αποκτήσει τα αμέσως προσεχή χρόνια η Θεσσαλονίκη. Τη σχετική εξαγγελία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η νέα μονάδα θα γίνει μέσα στο οικόπεδο του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” όπου λειτουργεί, ως γνωστόν, Αιματολογική Κλινική (ΑΙΜ-ΚΛΙΝ) καθώς και Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΜΑΚ), υπό την διεύθυνση και επιστημονική καθοδήγηση του Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο, στους δύο ορόφους του οποίου θα αναπτυχθούν τα εξειδικευμένα εργαστήρια, μαζί με τη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων και τις συλλογές των μοσχευμάτων και στον τρίτο όροφο θα βρίσκεται η κλινική μονάδα γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών η οποία θα περιλαμβάνει έντεκα μονόκλινους θαλάμους νοσηλείας, στους οποίους θα γίνονται γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, καθώς και κάποιες μεταμοσχεύσεις. Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει ήδη έτοιμη προμελέτη ο δε προϋπολογισμός του εκτιμάται γύρω 10,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να πέσει αρκετά χαμηλότερα, μετά τις σχετικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η χρηματοδότηση του έργου πρόκειται να γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με παρέμβαση Μητσοτάκη
“Για την κατασκευή αυτής της μονάδας παλεύω από το 2007. Μάλιστα, από το 2010 συνάντησα όλους τους μετέπειτα υπουργούς Υγείας, στους οποίους παρουσίασα τους λόγους που κρίνεται αναγκαία η κατασκευή της”, εξηγεί στην Voria.gr ο διευθυντής της ΑΙΜ-ΚΛΙΝ του “Γ. Παπανικολάου”, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος. Όπως αναφέρει ενδιαφέρον για την μονάδα είχε δείξει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. “Μου είχε πει ότι θα πάρει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να τη χρηματοδοτήσει, ωστόσο, δεν κατάφερε τελικά να βρει χρηματοδότηση”.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 μία ασθενής η οποία είχε μεταμοσχευθεί στην ΑΙΜ-ΚΛΙΝ έστειλε ένα γράμμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο εξηγούσε την άριστη δουλειά που γίνεται στο “Γ. Παπανικολάου”, αλλά επισήμαινε και την αναγκαιότητα κατασκευής της νέας ογκολογικής μονάδας. Λίγες μέρες μετά επικοινώνησε μαζί της ο πρωθυπουργός ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε και τον κ. Αναγνωστόπουλο, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος. “Εξήγησα στον πρωθυπουργό τι ακριβώς κάνουμε και πόσο χρήσιμη θα είναι αυτή η νέα μονάδα. Έκτοτε είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Κοντοζαμάνη στον οποίο έχουμε στείλει ό,τι μας έχει ζητηθεί προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή της”.
Όπως αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος, αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε να βρει χρηματοδότηση από το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Αυτό όμως, φαίνεται πως δεν περπάτησε και έτσι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε και ο κ. Κοντοζαμάνης ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή είπε πως “έχουν κατατεθεί ήδη προτάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για στήριξη της δημόσιας υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απ’ αυτά τα 660 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ενίσχυση υποδομών των νοσοκομείων και προτάσεις για δημιουργία συγκεκριμένων δομών όπως το κέντρο για μεταμοσχεύσεις και κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στο νοσοκομείο Παπανικολάου».
Γιατί είναι σπουδαία η νέα μονάδα
Πολλές από τις λειτουργίες οι οποίες θα αναπτυχθούν στο νέο κτήριο, σήμερα στριμώχνονται στις υπάρχουσες δομές οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένες. “Να φανταστείτε ότι οι χώροι αυτοί ήταν αρχικά πυλωτές”, αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Στους χώρους αυτούς λειτουργούν τα τρία εξωτερικά ιατρεία για τους μη μεταμοσχευμένους, καθώς και τα εξειδικευμένα εργαστήρια (κυτταρογενετικής, κυτταρομορφολογίας, καλλιέργειας κυττάρων κ.ά.). “Όλα αυτά είναι σε έναν χώρο περίπου 70 τ.μ., δεν χωρούν καν τα ψυγεία να φανταστείτε. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κανένα καινούργιο μηχάνημα, ούτε φυσικά να προσθέσουμε και νέο προσωπικό. Επίσης, η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων έχει πάρα πολύ μικρούς χώρους στα εξωτερικά ιατρεία της μεταμόσχευσης, ενώ βάσει νόμου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 150 τ.μ.”.
Όπως εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος “αρχικά προβλέπαμε κτήριο δύο ορόφων στο οποίο θα αναπτύσσαμε μόνον τα εξειδικευμένα εργαστήρια. Μετά το 2015 όμως, προσθέσαμε και τα έντεκα μονόκλινα δωμάτια στα οποία θα γίνονται οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, καθώς και κάποιες μεταμοσχεύσεις”.
Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες ξεκίνησαν στο “Γ. Παπανικολάου” το 2020. “Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε άδεια και για άλλες προωθημένες θεραπείες. Επίσης γίνονται μελέτες για ασθενείς με συμπαγείς όγκους και άλλες μορφές λευχαιμίας. Αν σε τέσσερα, πέντε χρόνια περιληφθούν και οι συμπαγείς όγκοι στις κυτταρικές θεραπείες θα μιλάμε για εκατοντάδες ασθενείς. Παράλληλα, η γονιδιακή θεραπεία είναι μία μέθοδος που τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόζεται σε πολλές παθήσεις. Προς το παρόν εφαρμόζεται μόνον για τη μεσογειακή αναιμία”.
“Οι μονάδες μεταμόσχευσης στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχουν κλίνες για να υποστηρίξουν όλες τις μεταμοσχεύσεις. Άρα, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίξουν αυτές τις νέες θεραπείες; Από τη στιγμή όμως που θα γίνει αυτό το κτήριο το πρόβλημα της χώρας γι’ αυτές τις προωθημένες θεραπείες θα πάψει να υπάρχει. Θα μπορούσε να κάνουμε τουλάχιστον 150 το χρόνο και άλλες 20 με 30 στις σημερινές μας εγκαταστάσεις κι έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες αυτές για τα επόμενα χρόνια”, σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Εμφανώς, δε, συγκινημένος, τονίζει πως “εγώ δεν θα είμαι εκεί. Θα έχω συνταξιοδοτηθεί. Όμως πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο έργο το οποίο θα σώσει εκατοντάδες ζωές. Επιπλέον, εισάγει τη χώρα μας στο κλαμπ των χωρών με τις προωθημένες θεραπείες”.
Από τους ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια για την κατασκευή αυτής της μονάδας είναι ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος. “Ένα σημαντικό έργο που έρχεται ως επιστέγασμα μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας ελλήνων επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωση για τους γιατρούς- ερευνητές εμπνευστές του και για όλους όσοι προσπαθήσαμε ώστε η κυβέρνηση να κατανοήσει τη σημασία της υλοποίησης του έργου” αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος.
Πηγή: voria.gr