Η Voria.gr πέρασε μια νύχτα με τους αφανείς ήρωες των δρόμων της Θεσσαλονίκης, που δίνουν τη μάχη της καθαριότητας κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο

Τη νύχτα, όταν οι ρυθμοί της πολύβουης Θεσσαλονίκης πέφτουν, τα εμπορικά καταστήματα κατεβάζουν ρολά και η πλειοψηφία των κατοίκων της είτε ξεκουράζεται είτε βγαίνει για να διασκεδάσει, μια μερίδα ανθρώπων φορούν τη στολή εργασίας τους, βάζουν το κίτρινο γιλέκο τους και με τον σακβουαγιάζ με τα απαραίτητα στην πλάτη, βγαίνουν για το νυχτοκάματο.

Το ραντεβού τους είναι σε προκαθορισμένα σημεία. Πηγαίνουν λίγο νωρίτερα, κάποιοι κρατούν ένα καφέ στο χέρι, ανταλλάσσουν κουβέντες, ίσως κάποια αστεία για να σπάσει η μονοτονία. Έχουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, το κρύο ή τη ζέστη, όμως αυτοί είναι εκεί, ακοίμητοι φρουροί που δίνουν τη μάχη της καθαριότητας κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Πρόκειται για τους οδοκαθαριστές, τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, τους σαρωτές των δρόμων, άνδρες και γυναίκες που κάθε βράδυ καθαρίζουν κάδους, πλένουν δρόμους, αδειάζουν σακούλες από τα καλάθια, για να αποδώσουν την πόλη όσο γίνεται πιο καθαρή και τακτοποιημένη, πριν έρθει η αυγή. Η νυχτερινή βάρδια είναι και η πιο δύσκολη, καθώς ναι μεν έχουν προηγηθεί οι προηγούμενες, ωστόσο σε αυτήν πέφτει το βάρος να κάνει το τελικό σάρωμα σε κάδους και δρόμους, έτσι ώστε το πρωί να είναι όλα στην εντέλεια.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εργάζονται 6.5 ώρες και χωρίζονται σε βάρδιες. 6.00 το πρωί με 12.30, 1.00 με 7.30, 2.00 με 8.30, 3.00 με 9.30.

Μια νύχτα με τους ήρωες της καθαριότητας

Η Voria.gr, πέρασε μια νύχτα με τους αφανείς ήρωες των δρόμων, τους ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες της δουλειάς, την αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και περίσσια αξιοπρέπεια. Είναι οι άνθρωποι πίσω από τα απορρίμματα, είναι αυτοί που με τα χέρια τους μαζεύουν ακαθαρσίες, σάπια τρόφιμα, σακούλες με σκουπίδια που αφήνονται εκτός των κάδων, είναι αυτοί που έμαθαν να αντέχουν τη δυσοσμία, που ειδικά το καλοκαίρι γίνεται αφόρητη, είναι αυτοί, οι λίγοι, που καθαρίζουν τα σκουπίδια των πολλών. Είναι οι εργαζόμενοι που αμέσως μετά από μια πορεία, μια μεγάλη εκδήλωση όπως ένας Μαραθώνιος, και μόλις πάρουν το πράσινο φως από την αστυνομία, παίρνουν τον εξοπλισμό τους και κατά ομάδες καθαρίζουν ότι οι προηγούμενοι έχουν πετάξει στους δρόμους. Είναι όλοι αυτοί που ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν γονάτισαν, αλλά συνέχισαν παρά τους κινδύνους να δίνουν την δική τους μάχη.

Η βάρδια της νυχτερινής αποκομιδής στην Α’ Κοινότητα, ξεκινά στις 10.00 και τελειώνει στις 4.30 το πρωί. Τα πληρώματα των απορριμματοφόρων περιμένουν να έρθουν τα οχήματα, στην Εγνατία στο ύψος της Αριστοτέλους, για να ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους στις πράσινες και μπλε γραμμές. Χαιρετούν τον οδηγό και παίρνουν θέση πίσω από το όχημα. Το νυχτοκάτο ξεκινά.

Παράλληλα πιάνουν δουλειά οι σαρωτές, αυτοί που με σκούπα και φαράσι απομακρύνουν χαρτιά, γόπες και ό,τι άλλο έχει πέσει στα πεζοδρόμια, αλλάζοντας παράλληλα τις σακούλες από τα καλάθια. Η επιχείρηση όμως “καθαρή πόλη” δεν σταματά εδώ. Τρεις υδροφόρες εξαπολύουν λίτρα νερού και απολυμαντικού για να ξεπλύνουν και να απολυμάνουν δρόμους και στενά, όπως αυτά της αγοράς στο Καπάνι, με τα σημεία να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων.

Ένα απορριμματοφόρο μπορεί να περισυλλέξει περίπου 200 κάδους, με την χωρητικότητά του να φτάνει τους 8,5-12 τόνους και όταν γεμίσει, φεύγει για το ΣΜΑ του Δήμου, αδειάζει το περιεχόμενο του και γυρνά για να συνεχίσει το καθορισμένο δρομολόγιό του.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 8μηνο πραγματοποιείται μετά τις 11 το βράδυ η αποκομιδή από τους 59 υπόγειους κάδους που βρίσκονται τοποθετημένοι κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το πλεονέκτημα του υπόγειου κάδου είναι ότι έχουν χωρητικότητα όσοι τρεις συμβατικοί και επιπλέον τα σκουπίδια είτε τα ανακυκλώσιμα δεν είναι ορατά.

Η Σέβη, μια από τις εργαζόμενες στην καθαριότητα στην Α’ Κοινότητα, έχει μόλις ξεκινήσει τη βάρδια της. Είναι μητέρα πέντε παιδιών και μάλιστα έχει και δύο εγγόνια.

Ανέβηκε πίσω από το απορριμματοφόρο το οποίο έκανε την πρώτη του στάση, στην οδό Χαλκέων. Την ώρα που μαζί με τον συνάδελφό της μετέφερε τους κάδους, για να τους βάλει στις δαγκάνες του οχήματος, μίλησε στη Voria.gr: «Εργάζομαι στην καθαριότητα από το 2011 και στη νυχτερινή αποκομιδή στην Α’ Κοινότητα, είναι μια δύσκολη δουλειά κάτω από αντίξοες συνθήκες, είμαστε έξω στο φορτηγό, αντιμέτωποι με τον καιρό, το καλοκαίρι με τη ζέστη και το χειμώνα με το κρύο, με τη βροχή ή το χιόνι. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως το να κοπούμε από κάποιο σπασμένο τζάμι που είναι μέσα στα σκουπίδια, είτε να τρυπηθούμε από κάποιο άλλο αντικείμενο, είτε να πέσει πάνω μας κάποιο υγρό». Η ίδια αντιμετωπίζει την εργασία της με αξιοπρέπεια: «Η ζωή μας έχει αλλάξει, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά χαίρομαι που μπορώ να βγάζω ένα μεροκάματο. Τιμώ την δουλειά μου και κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Είναι μια δουλειά που πριν κάποια χρόνια ίσως να την θεωρούσαν αντρική αλλά πλέον οι γυναίκες σήμερα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και πολλές φορές καλύτερα».

Η Ειρήνη, έχει 4 παιδιά και είναι στα καθαριότητα 8 χρόνια, με τη σκούπα και το φαράσι της, κάθε νύχτα καθαρίζει πεζοδρόμια. περιγράφει στη Voria.gr τους κινδύνους που έχει το επάγγελμα οι οποίοι, όπως λέει, είναι από τη λεκτική επίθεση ενός μεθυσμένου μέχρι το τρύπημα από μια σύριγγα. «Προσπαθούμε να μην δίνουμε σημασία όταν έχουμε περιστατικό με κάποιον μεθυσμένο, κάνουμε απλά τη δουλειά μας, δεν απαντάμε και προχωράμε», αναφέρει. «Είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε με τον καύσωνα και το κρύο, για εμάς δεν είναι πρόβλημα», με την ίδια να δηλώνει ότι η οικογένειά της είναι υπερήφανη για τη δουλειά που κάνει.

Ο Παναγιώτης Πάσχος, επόπτης καθαριότητας στην Α΄ Κοινότητα, εργάζεται στον δήμο 33 χρόνια. Παρά τα χρόνια δουλειάς που έχει στην πλάτη του, αλλά και τη θέση που κατέχει, δεν κάθεται πίσω από ένα γραφείο αλλά βρίσκεται στο δρόμο πλάι στους εργαζόμενους.

Επισημαίνει στη Voria.gr ότι για να αποδώσει ένας εργαζόμενος καλύτερα, πρέπει ο εκάστοτε προϊστάμενός του, να του εμπνέει σεβασμό, να βρίσκεται δίπλα του, να τρέχει μαζί του, να επιβραβεύει την προσπάθειά του, να ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκύπτουν και να λύνει τις όποιες διαφορές μπορεί να παρουσιαστούν. Εξηγεί ότι κάθε ημέρα, εργάζεται σαν να ήταν η πρώτη του: «Περπατώ στους δρόμους, βλέπω τα προβλήματα, προσπαθώ να είμαι κοντά στους εργαζόμενους, να δώσω λύσεις όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, να βγάλω ένα ορθολογικό πρόγραμμα, να μιλήσω με τους ανωτέρους και άλλα που χρήζουν επίβλεψης» επισημαίνει.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα μήνυμα στους πολίτες: Να φροντίζουν και οι ίδιοι όσο μπορούν να είναι η Θεσσαλονίκη καθαρή, να μην πετούν τα σκουπίδια τους “χύμα” και έξω από τους κάδους και τα καλαθάκια και προς τους επαγγελματίες να διπλώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά κυρίως τα χαρτόνια έτσι ώστε και οι κάδοι να χωρούν περισσότερο υλικό και να μην ξεχειλίζουν, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα. Τους καλούν να είναι συνοδοιπόροι στην προσπάθειά τους για μια καθαρή πόλη.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial