Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για την αναγκαστικό εκτοπισμό, η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ο μεγαλύτερος αριθμός σε σύγκριση με κάθε άλλη χώρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, απευθυνόμενη στο θάρρος και την ανθεκτικότητα των προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν αυτή την ημέρα για να τιμήσουν τους πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, τις χώρες τους. Η ημέρα εστιάζει στην οικοδόμηση αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης για τους πρόσφυγες, που χτίζουν τη ζωή τους σε χώρες νέες για αυτούς.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 82,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίστηκαν βίαια έως το τέλος του 2020 εξαιτίας αλλεπάλληλων διωγμών, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη.

Εκτός από την Τουρκία που φιλοξενεί επί του παρόντος 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ακολουθεί η Κολομβία με 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, στην 50ή επέτειο της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951. Η ημέρα παρατηρείται σε όλο τον κόσμο για να τραβήξει την προσοχή στα δεινά των προσφύγων και να κινητοποιήσει την πολιτική βούληση και τους πόρους για να βοηθήσει επειγόντως τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε επίσημα στις 20 Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τον Δεκέμβριο του 2000.

Πηγή: hindustantimes.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial