Η ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει εντοπίσει αυτήν την περίοδο 106 ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες αστεγίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άντρες (87) και ελληνικής καταγωγής οι 90. Η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 51- 65 ετών (51), ενώ η δεύτερη σε αριθμό ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 36 – 50 ετών (30).


Τώρα με την καραντίνα δυσκολεύονται πάρα πολύ ειδικά στο να βρουν τροφή, τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χ.Σταμκόπουλος, Streetworker στην ομάδα Εργασίας στο Δρόμο της Άρσις.

«Ο πληθυσμός των αστέγων στην πόλη είναι αρκετά μεγάλος, τον τελευταίο καιρό με την καραντίνα, έχουμε εντοπίσει περισσότερους από 100 ανθρώπους που ζουν στους δρόμους της πόλης σε κατάσταση αστεγίας και μιλάω για τον τοπικό πληθυσμό, όχι πρόσφυγες και μετανάστες, το 80% είναι άντρες και ηλικίας άνω το 60 χρόνων.

Περιφέρονται στην πόλη και την νύχτα βρίσκουν ένα απάγκιο, κάποιο υπόστεγο και στρώνουνε χαρτόνια και κοιμούνται. Δυστυχώς η δομή για να μπουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν φτάνει. Είναι μόνο ένα υπνωτήριο αστέγων με λίγη χωρητικότητα το οποίο είναι γεμάτο. Η πλειονότητα δεν θέλει να πάει στο υπνωτήριο διότι τους εγκλωβίζει, υπάρχουν όμως και κάποιοι που θέλουν αλλά δεν χωρούν στο υπνωτήριο.

Τώρα με την καραντίνα προσπαθούν να προστατευθούν δεν μετακινούνται.

Δυσκολεύονται πάρα πολύ με την τροφή διότι έχουν κλείσει τα συσσίτια λόγω καραντίνας και τους δίνουμε κάποιες κονσέρβες. Έχουν την ανάγκη για μάσκες, για φαγητό για υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης και πολύ βασικό είναι τα ρούχα. Αυτή την στιγμή λόγω καραντίνας ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει μόνο χρηματικά, γιατί δεν δεχόμαστε πράγματα λόγω covid».

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

Όμως φαίνεται ότι παραμένουν ισχυρά τα αντανακλαστικά των πολιτών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες αστεγίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητοποίηση ενός πολίτη, χάρη στον οποίο η ομάδα Streework της ΑΡΣΙΣ εντόπισε κι έκτοτε υποστηρίζει έναν άντρα, περίπου 50 ετών που έμεινε στο δρόμο πριν από τρεις μήνες.

Ο 50χρονος αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας κι έπειτα, χωρίς πόρους, έμεινε στο δρόμο, δεδομένου ότι η οικογένειά του ζει σε άλλη πόλη και δεν μπορεί να τον υποστηρίξει.


Παροχές εν μέσω καραντίνας

Την τρέχουσα περίοδο με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω καραντίνας, η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ:

  • Εντοπίζει και προσεγγίζει άστεγους στους δρόμους της πόλης.
  • Ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του ιού.
  • Διανέμει μάσκες και αντισηπτικά.
  • Δίνει βεβαιώσεις μετακίνησης για την αποφυγή προστίμων.
  • Λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ασθενείας, καθώς πολλοί δεν έχουν τηλέφωνο.
  • Διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και sleeping bag, σε συνεργασία με την Τράπεζα Συλλογής Ειδών Πρώτης Ανάγκης “Συν – Πραξη” της ΑΡΣΙΣ, καθώς και είδη που μπορεί να προκύψουν μετά από δωρεές.
  • Ενημερώνει για δομές του δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας), καθώς και για χώρους έκτακτης διαμονής σε επείγουσες καταστάσεις.


Το πρόγραμμα Streetwork υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών  (Ιούνιος 2017 -Αύγουστος 2020) από την ΑΡΣΙΣ και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της δωρεάς των 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει το ΙΣΝ προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των τριών χρόνων η ομάδα Streetwork υλοποίησε 1.270 εξορμήσεις, εντόπισε και υποστήριξε 773 άστεγους, εκ των οποίων το 80% είναι άντρες. Το ηλικιακό φάσμα του άστεγου πληθυσμού ανήκει κυρίως στις ηλικίες 51-65 και 36-50.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η ΑΡΣΙΣ αποφάσισε να συνεχιστεί η δράση της ομάδας Streetwork, αφού αποτελεί βασικό τρόπο προσέγγισης και υποστήριξης των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο και μάλιστα εν μέσω καραντίνας. Διαμέσου της συστηματικής παρουσίας της ομάδας δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης και οι άστεγοι μπορούν να υποστηριχθούν και να αρχίσουν σταδιακά να επανεντάσσονται στον κοινωνικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες, η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας είναι το 6945 42 63 30 και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί
μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial