ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΣΤΙΑΣΗ: ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παλιές επιχειρήσεις του κλάδου ετοιμάζονται οριστικά να κατεβάσουν ρολά – Εκπρόσωποι της εστίασης δεν βλέπουν άνοιγμα πριν τα τέλη Ιανουαρίου του 2021

Επιβίωσαν από τη δεκαετή ύφεση, προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους, όμως μια νέα κρίση, υγειονομική αυτή τη φορά, τους οδηγεί σε λουκέτο. Ο λόγος για αρκετές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης από τον κλάδο της εστίασης, που ετοιμάζονται εντός Δεκεμβρίου να αποχαιρετήσουν δια παντός τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν επί μακρόν.

Το δεύτερο lockdown, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, φαίνεται να βάζει την ταφόπλακα σε επιχειρήσεις που προέρχονται από όλο το φάσμα της εστίασης, που αν και αντιστάθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πλέον λυγίζουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων και της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα.

«Ενώ πριν το lockdown έκλειναν νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της εστίασης, πλέον ετοιμάζονται να παύσουν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια στον κλάδο μας», τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, υπογραμμίζοντας πως σε πρόσφατη έρευνα που είχε διενεργήσει η Ένωση προέκυψε πως 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης θα οδηγηθούν σε λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας, που ταλαιπωρεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κλάδο, για τον οποίο παραμένει θολό το τοπίο για το ποτέ και πώς θα ξανανοίξει.

Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το παράδειγμα επιχειρηματία που διατηρεί τρία καταστήματα εστίασης στα ανατολικά της πόλης και κατά τη διάρκεια του lockdown λειτούργησε μόνο αυτό που έχει delivery, βγάζοντας τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων σε αναστολή εργασίας και έχοντας ενοίκια που ανέρχονται, μηνιαίως, σε χιλιάδες ευρώ. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έλαβε μόλις 1.000 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ αν δεν είχε λειτουργήσει το εν λόγω κατάστημα εκτιμάται πως θα λάμβανε περί τα 20.000 ευρώ.

Τι γίνεται με τα νυχτερινά κέντρα

Στο μεταξύ, συζήτηση πυροδότησε η αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», πως θα πρέπει «να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση».

Όπως σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, από το σύνολο των επιχειρήσεων, περί τις 5.500 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, περίπου το 5% έχει άδεια ως κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης. Τα υπόλοιπα είναι εστιατόρια, καφε – μπαρ, ή μπαρ – εστιατόρια, που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα (δηλαδή μετά το φαγητό ο πελάτης, μπορεί να συνεχίσει με το ποτό του καθήμενος). Σημειώνεται πως τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια) απασχολούν περί τα 3.000 άτομα, τα οποία αν δεν επαναλειτουργήσουν άμεσα θα συνεχίσουν να έχουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Γενάρη και βλέπουμε…

Όπως εκτιμά ο κ. Επιτροπίδης το άνοιγμα της εστίασης, με τους όποιους περιορισμούς και προϋποθέσεις ξανανοίξει, δεν θα είναι νωρίτερα από τα τέλη Γενάρη του 2021.

Μάλιστα η πρόθεση της κυβέρνησης να μην ανοίξει άμεσα τον κλάδο βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς το ζητούμενο για αυτούς είναι όταν επανέλθουν στην ενεργό δράση αυτό να γίνει με ασφάλεια και να μην ξανακλείσουν.

Όπως λένε για να λειτουργήσει μια επιχείρηση έχει σημαντικό κόστος, καθώς απαιτούνται προμήθειες, κατά συνέπεια τα lockdown – ακορντεόν δεν είναι μια τακτική που μπορεί να αντέξει ο κλάδος.

Πάντως βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ρευστότητα θα είναι πριν το άνοιγμα της εστίασης οι επιχειρηματίες να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 5, η οποία είναι στα σκαριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ένωση απέστειλε ψήφισμα στον πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνυπογράφουν 38 δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία, που τάχθηκαν υπέρ των αιτημάτων των εστιατόρων.

Μεταξύ άλλων ζητούν: επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών μηνός Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου 2021, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και των αναστολών, επιδότηση 100% των μη μισθολογικών εισφορών και 30% του μισθολογικού κόστους (κοστολογείται με 534 ευρώ μέσο όρο) ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2021, επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 30 Απριλίου 2021, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, διασφάλιση της επιβίωσης των ιδίων, των οικογενειών τους, των επιχειρήσεων τους και άλλες πολλές υποχρεώσεις που τρέχουν καθημερινά) ώς 30 Απριλίου 2021.

Πηγή: www.voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial