Θεσσαλονίκη: Δεν κλείνουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια – Όχι σε «lockdown»

Μονομερώς λήφθηκε η απόφαση αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης

Δεν θα συμμετάσχουν τα εστιατόρια και μπαρ της Θεσσαλονίκης στο κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης που αποφάσισε να προτείνει το ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου μετά το πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία και τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) στην οποία ανήκει η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την κινητοποίηση. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μεμονωμένες αποφάσεις. Προέβησαν σε αυτή την κίνηση δίχως να προηγηθεί συζήτηση με τα αρμόδια σωματεία της πόλης μας, ούτε και με την ΠΟΕΣΕ», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Και συμπλήρωσε ότι «τα εστιατόρια και μπαρ στην πόλη μας θα λειτουργήσουν κανονικά. Μπορεί με την κρίση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας να πολλές επιχειρήσεις να οδηγηθούν στο κλείσιμο ή σε χρέη, όμως το να κλείσουν τα καταστήματα για 6 μέρες δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Μάλιστα τόνισε πως αναμένουν την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ (Thessaloniki Helexpo Forum) που θα γίνει στην πόλη μας, όπου είναι πιθανό να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης. «Όλο αυτό το διάστημα γίνονται συνομιλίες με τους αρμόδιους υπουργούς», τόνισε.

Υπενθύμισε πως στα μέτρα στήριξης που ζητούν είναι «η πτώση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2020, η πτώση του ΦΠΑ στο 6% για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά (κρασί, τσίπουρο, ούζο), ρευστότητα χωρίς να μπλέκονται οι τράπεζες, δικαίωμα για παράταση πληρωμής του 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, κάλυψη του 100% των εργασιακών εισφορών και του 50% των μισθολογικών εισφορών από το κράτος, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων».

Αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγουν αυτό το διάστημα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον κλάδο της εστίασης ανέφερε πως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι «υπάρχουν οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων και όχι τόσο απολύσεις».

ΠΗΓΗ: typosthes.gr