Από χθες, εκτυλίσσεται ένα διαρκές γαϊτανάκι, με τη Θεσσαλονίκη να βάφεται πότε κόκκινη και πότε κίτρινη, προκαλώντας σύγχυση, αναστάτωση και ανησυχία

Στο παιχνίδι των χρωμάτων, από την ανάμειξη του κίτρινου με το κόκκινο προκύπτει πορτοκαλί. Ωστόσο, το χρώμα αυτό έπαψε καιρό τώρα να υπολογίζεται, ως ενδιάμεση κατάσταση, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Με το παιχνίδι των χρωμάτων μοιάζουν όσα διαδραματίζονται από χθες το πρωί αναφορικά με τον χρωματισμό της Θεσσαλονίκης στον χάρτη της πανδημίας.

Η τελική απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, όμως, από χθες, εκτυλίσσεται ένα διαρκές γαϊτανάκι, με τη Θεσσαλονίκη να βάφεται πότε κόκκινη και πότε κίτρινη, προκαλώντας σύγχυση, αναστάτωση και ανησυχία σε πολίτες και, πρωτίστως, στους επαγγελματίες.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης η οποία έγινε στην Περιφέρεια, παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, ο τελευταίος δήλωσε πως για τη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων». Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον σήμαινε ότι η περιοχή παραμένει στο κίτρινο, αλλά με εντατικότερους ελέγχους και αυστηρότερη επιτήρηση ως προς την τήρηση των μέτρων.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι “η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο εξής σε καθεστώς αυξημένης και πιο αυστηρής εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία”, διαπιστώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση, αλλά όχι έκρηξη των κρουσμάτων”.

Σε αντίθεση με το σήμα το οποίο εξέπεμψαν το μεσημέρι οι υπουργοί και οι τοπικοί παράγοντες, το απόγευμα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φέρεται να εισηγείται να μπει και η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο. Είναι άγνωστο εάν αυτή η διαφορετική προσέγγιση των ειδικών επιστημόνων οφείλεται σε τυχόν επιπλέον στοιχεία τα οποία δεν γνώριζαν τα κυβερνητικά στελέχη ή απλώς, σε διαφορετική αξιολόγηση των ίδιων δεδομένων.

Εκτός εάν, κυβέρνηση και επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν τώρα τα λάθη του περασμένου Οκτωβρίου και σπεύδουν να πάρουν εμπροσθοβαρώς όλα τα μέτρα, ίσως και αυστηρότερα από όσα πιθανώς απαιτούνται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τον εφιάλτη του Νοεμβρίου.

Όπως και να ‘χει, όμως, αυτό το διαρκές σκοτσέζικο ντους δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τεράστια ψυχολογική κόπωση σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχουν οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της. Ο δε καθημερινός βομβαρδισμός, με συχνά αντικρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις, ειδικών και μη, πρωί και βράδυ στα τηλεπαράθυρα, κάνει την κατάσταση αφόρητη.

Κυβερνητικά στελέχη καθώς και τα μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ακατάσχετη καθημερινή φλυαρία, φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Απογοητεύει αντί να ενθαρρύνει, κλονίζει αντί να εμπνέει εμπιστοσύνη. Τελευταία, μάλιστα, κάποιοι εκ των επιστημόνων οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο ανάμειξής τους στην πολιτική, εκφέρουν περισσότερο πολιτικό, παρά επιστημονικό λόγο, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση.

Η κοινωνία έχει ανάγκη την υπεύθυνη ενημέρωση, αλλά χρειάζεται και αποφόρτιση. Εν ολίγοις, φτάνει πια με τον καθημερινό τηλεοπτικό ορυμαγδό. Οι υπουργοί ας περιοριστούν στα υπουργεία τους και οι επιστήμονες στη δουλειά τους. Η ενημέρωση “των έξι”, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, φτάνει και περισσεύει.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial