Θεσσαλονίκη: Και νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ζητά από την Περιφέρεια η εστίαση

Εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπόρεσαν να λάβουν την ενίσχυση που προσφέρθηκε μέσα από το πρόγραμμα «Διέξοδος»

Υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων «Διέξοδος», έστειλε η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί, όπως αναφέρουν, η Εστίαση αν και έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης, δυστυχώς η μοριοδότηση της είναι ιδιαίτερα χαμηλή (λόγου του κριτηρίου της χρονικής περιόδου του δευτέρου τριμήνου του 2020), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να μη μπορούν να λάβουν την όποια οικονομική ενίσχυση προσφέρθηκε από πλευράς της Περιφέρειας.

Η Ένωση προτείνει να υπάρξει και ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, του ποσού από 10000 έως 20000 ευρώ (για να ενταχτούν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται) με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους και διαχωρίζοντας την Εστίαση από τον Τουρισμό και το Λιανεμπόριο.

Αναλυτικά το κείμενο του υπομνήματος

Πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων» (ΔΙΕΞΟΔΟΣ)

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο κλάδος της εστίασης με το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων στην ΠΚΜ» που εσείς πρώτος αναδείξατε και μετά ακολούθησαν όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδος.

Όπως γνωρίζετε ο κλάδος της Εστίασης ήταν και είναι ο μεγάλος ασθενής κατά τη διάρκεια τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου lockdown γεγονός που αποδεικνύουν και τα πρώτα λουκέτα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και με τους μέχρι τώρα ανέργους να υπολογίζονται σε εκατοντάδες.

Παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη και εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας, διότι, η Εστίαση αν και έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης, δυστυχώς η μοριοδότηση της είναι ιδιαίτερα χαμηλή (λόγου του κριτηρίου της χρονικής περιόδου του δευτέρου τριμήνου του 2020), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να μη μπορούν να λάβουν την όποια οικονομική ενίσχυση προσφέρθηκε από πλευράς της Περιφέρειας.

Το πρόβλημα αυτό σας το είχαμε επισημάνει εξ αρχής αλλά δεν μπορέσαμε να εισακουστούμε τότε.

Η πρόταση από την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης είναι να υπάρξει και ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, του ποσού από 10000 έως 20000 ευρώ (για να ενταχτούν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται) με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους και διαχωρίζοντας την Εστίαση από τον Τουρισμό και το Λιανεμπόριο.

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας και να σας υπενθυμίσουμε πως παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό.

Με εκτίμηση,

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ & ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΗΓΗ: typosthes.gr