Τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα και να βρουν μια αξιοπρεπή κατοικία αναζητούν Θεσσαλονικείς και μη, που βρίσκονται σε διαδικασία ενοικίασης ή και αγοράς σπιτιού στην πόλη μας, ενώ όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν την έρευνά τους μόνοι χωρίς να στραφούν σε κάποιον μεσίτη.
Για να αποφύγουν την παραδοσιακή έρευνα από πόρτα σε πόρτα αλλά και την αναζήτηση σε αγγελίες εφημερίδων, τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι υποψήφιοι ενοικιαστές και αγοραστές στρέφονται σε ομάδες στο Facebook, προκειμένου να έρθουν άμεσασε επικοινωνία μεταξύ τους.
Μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες, που αριθμεί μάλιστα περισσότερα από 157.000 μέλη από όλη την Ελλάδα είναι η ομάδα «Σπίτι χωρίς μεσίτη», οι διαχειριστές της οποίας μιλούν στο ThessToday.gr για την κατάσταση που οδήγησε τόσα άτομα στο να αναζητήσουν κατοικία μόνα τους, αλλά και για την εικόνα που σχηματίστηκε στην αγορά της Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού.
«Δεν έχουμε κάτι με τους μεσίτες απλά έχουμε δικαίωμα να βρίσκουμε κάποια πράγματα μόνοι μας και να μη πληρώνουμε μεσάζοντες», αναφέρει ο ιδρυτής και ένας εκ των διαχειριστών της ομάδας, κ. Ανδρέας Λοΐζου, ο οποίος δημιούργησε το «Σπίτι χωρίς μεσίτη» από τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2019.
«Είχα συνεργαστεί με έναν μεσίτη επαγγελματικά και είδα ότι κάποια πράγματα δεν ήταν ούτε σωστά ούτε ανθρώπινα. Υπήρχε εκμετάλλευση και ειδικά εκείνο το διάστημα δεν έβρισκες σχεδόν καθόλου σπίτια για ενοίκιο, γιατί είχε δοθεί η πλειονότητά τους σε υπηρεσίες του Airbnb. Δεν το άντεχα αυτό το πράγμα, σταμάτησα τη συνεργασία μου με το μεσιτικό και μετά από λίγο καιρό δημιούργησα την ομάδα για να βοηθηθεί κόσμος. Να μη χρειάζεται να πληρώνουν μεσιτικά».
«Μετά την πανδημία αυξήθηκε πολύ η ροή της ομάδας»
Η ομάδα στην αρχή είχε μόνο φοιτητές που έψαχναν για σπίτι ωστόσο σύντομα επεκτάθηκε και εξαπλώθηκε πέραν της Θεσσαλονίκης, σε όλη την Ελλάδα. «Μετά την πανδημία αυξήθηκε πολύ η ροή της ομάδας. Πολύς κόσμος είχε γίνει μέλος διότι τα σπίτια δύσκολα ενοικιάζονταν με Airbnb. Κάποιοι το έγραφαν κιόλας κάτω από δημοσιεύσεις ιδιόκτητων, ότι δηλαδή τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα το ενοικιάζετε κανονικά, χωρίς Airbnb».
Ο κ. Λοΐζου μάλιστα σημειώνει πως στην αρχή η ομάδα δέχθηκε πόλεμο από μεσίτες, ενώ ο ίδιος είχε δεχθεί και απειλές. Ωστόσο πλέον αυτό έχει εκλείψει. «Αυτό μας έκανε ακόμη περισσότερο να πεισμώσουμε και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας. Τώρα το έχουν καταλάβει πλέον, επειδή έχουν δημιουργηθεί κι άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα βάλουν με όλο τον κόσμο».
Αναφερθείς στις τιμές για ενοικίαση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος σημειώνει πως κυμαίνονται σε ψηλά επίπεδα, παρά την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. «Τα ενοίκια είναι πραγματικά αρκετά ψηλά, ειδικά στο κέντρο. Θα μπορούσαν να είναι πιο συγκαταβατικές οι τιμές. Δε μπορούμε να πούμε όμως σε έναν ιδιοκτήτη πώς να νοικιάσει το σπίτι του. Ο καθένας πρέπει μόνος του να καταλάβει ότι θα ήταν καλύτερο να έχει ένα πιο συγκαταβατικό ενοίκιο για να μπορεί και ένας ενοικιαστής να πληρώνει πιο εύκολα».
«Υπάρχουν σπίτια που δεν αξίζουν τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες»
Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει και η κα. Ελένη Χαραλαμπίδου, διαχειρίστρια της ομάδας από την ίδρυσή της, η οποία υποστηρίζει πως οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. «Υπάρχουν σπίτια που δεν αξίζουν τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες, είτε γιατί δεν είναι ανακαινισμένα, είτε γιατί το είδος της θέρμανσης δεν καλύπτει για πολλούς λόγους. Δεν είναι αντικειμενικοί με αυτό που δίνουν», σημειώνει η ίδια.
Και προσθέτει: «Υπάρχουν παρά πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τα χρήματα που ζητούν οι μεσίτες. Γιατί τελευταία για να κερδίσουν κόσμο τα ζητούν εξολοκλήρου από τον ενοικιαστή. Λένε στον ιδιοκτήτη δε θα πάρω από σένα χρήματα, θα τα πάρω από τον ενοικιαστή. Για να κάνει όμως ο ενοικιαστής μια μετακόμιση χρειάζεται 1.000 ευρώ. Και αν μιλάμε για μεγάλες οικογένειες πάμε στα 1.500. Όλο αυτό το κόστος είναι δυσβάσταχτο για αρκετούς».
Η κα. Χαραλαμπίδου απέδωσε μάλιστα το γεγονός πως η ομάδα μεγάλωσε γρήγορα, στο ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη στην αγορά. «Βλέπαμε ότι ο κόσμος είναι απεγνωσμένος και κουρασμένος από τη διαχείριση ορισμένων μεσιτών, από τα κόστη που ζητάνε και στην ενοικίαση και στην αγορά. Οι οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων είναι πλέον περιορισμένες. Δεν υπάρχει άνεση. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μικρομεσαίες οικογένειες».
«Στην αρχή υπήρχε μεγάλη αναστάτωση από τους μεσίτες»
Μάλιστα όπως συμπληρώνει, πολλοί μεσίτες επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στην ομάδα, με τους διαχειριστές να τους εντοπίζουν και να τους διαγράφουν. «Στην αρχή υπήρχε μεγάλη αναστάτωση από τους μεσίτες. Δηλαδή καταλαβαίναμε ότι πάρα πολλοί μεσίτες είναι στην ομάδα μας, το ψάχναμε, ενημερωνόμασταν από μέλη της ομάδας ότι επικοινώνησαν μαζί τους λέγοντάς τους πως θα τους εξυπηρετήσουν αυτοί».
Συμπληρώνοντας επίσης για τις τιμές στα ενοίκια υπογράμμισε πως έχει δει να δημοσιεύονται στην ομάδα αγγελίες εξωφρενικά ακριβές. «Έχω δει αγγελία που να λέω ότι δεν θέλω να την ανεβάσω ως διαχειρίστρια, γιατί ντρέπομαι για τον άλλο με αυτά που ζητάει και για αυτά που δίνει. Κάποια στιγμή υπήρχε ένα στούντιο στην Αθήνα, ήταν δώμα με κατασκευή πρόχειρη και ζητούσε 400-450 ευρώ χωρίς να είναι καν επιπλωμένο. Εκεί ντράπηκα που έπρεπε να την ανεβάσω».
Ερωτηθείσα σχετικά με το τι θα συμβούλευε όμως κάποιον που θέλει να νοικιάσει ένα αξιοπρεπές και «value for money» σπίτι, η κα. Χαραλαμπίδου στάθηκε στο ότι θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ψάχνοντας, καθώς ειδικά στο κέντρο οι τιμές είναι ανεβασμένες. «Το παν είναι η έρευνα».
Πηγή: thesstoday.gr