Σειρά παίρνουν οι κάτω των 85 ετών και οι φαρμακοποιοί

Οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη προχωρούν με σταθερό ρυθμό, καθώς οι υγειονομικοί και οι πολίτες με ηλικία άνω των 85, έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση. Η πλατφόρμα εγγραφής για τα εμβόλια έχει λειτουργήσει χωρίς πολλά προβλήματα, ενώ μόλις τώρα άνοιξε και η δυνατότητα εμβολιασμών των φαρμακοποιών. Σημειώνουμε ότι μέχρι χθες, 20/1 είχαν γίνει 12.378 εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

«Τις πρώτες μέρες είχαμε πραγματικά πολλή κίνηση στα φαρμακεία, όταν ερχόντουσαν οι ηλικιωμένοι για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους και πλέον θεωρούμε ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί, καθώς η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη», δηλώνει στο TyposThes ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη κίνηση καταγράφηκε πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας, όπως επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης. «Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας έπεσε η κίνηση που σχετίζεται με τα εμβόλια, καθώς μερικοί πολίτες εξυπηρετήθηκαν από εκεί, αλλά και κάποιοι το μετάνιωσαν στην πορεία. Ευτυχώς, η πλατφόρμα λειτούργησε γρήγορα και απλά».

Πλέον, σειρά στον εμβολιασμό παίρνουν οι φαρμακοποιοί, καθώς άνοιξε η δυνατότητα εμβολιασμού τους στην πλατφόρμα. «Μέχρι χθες, 400 φαρμακοποιοί από τους 750 που δήλωσαν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους και οι υπόλοιποι 350ν ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουν να γραφτούν. Δυστυχώς, υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα στην πλατφόρμα και δεν κατάφεραν οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί να γραφτούν σύντομα» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι η επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι πολίτες 80-85 ετών, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ειδοποίηση για την ημερομηνία.

Μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί μαζικά προβλήματα στους εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά. «Οι εμβολιασμοί γίνονται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει ομαλά. Φυσικά, υπήρχαν και περιστατικά που ραντεβού άλλαξαν την τελευταία στιγμή και όπως καταλαβαίνετε, όταν ένας ηλικιωμένος από τα ανατολικά ειδοποιείται τελευταία στιγμή ότι πρέπει να πάει στο κέντρο υγείας Ευόσμου… δεν είναι εύκολο», καταλήγει ο πρόεδρος.  

Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε τους 90.000 εμβολιασμούς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα της πανδημίας χθες στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται ένα κυλιόμενο σχέδιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών, τα οποία καθορίζουν τις αποφάσεις για τις επτά επόμενες ημέρες. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε κι ανέφερε, επίσης, ότι έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασμούς (αργότερα χθες το βράδυ ανέβηκαν στους περίπου 119 χιλιάδες), κλείνει ο κύκλος εμβολιασμού των υγειονομικών και σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 80 άνω, αλλά και ότι από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται οι εμβολιασμοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ρυθμός θ’ ακολουθεί το ρυθμό της παραλαβής εμβολίων στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα παρουσιαστεί αύριο, ως πρωτοβουλία του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά συμβάλλει στην απαλλαγή από προβλήματα στις μετακινήσεις και άρα ευνοεί τον τουρισμό και την οικονομία, όπως έχει λόγο να επιθυμεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα παρέμβει προς την Κομισιόν και προς δύο άλλες κατευθύνσεις: την ταχύτερη αδειοδότηση εμβολίων, με πρώτο αυτό της Astra Zeneca, και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να είναι συνεπής στις συμφωνίες που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. «’Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως τα διδάγματα του 2020 μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021: «Είναι η ενότητα και η εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σ’ αυτά αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και τον κορονοϊό κι αποδείξαμε ότι οι κρίσεις μπορούν να γίνουν ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα. Σήμερα, δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την εθνική μας ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση και ταυτόχρονα σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον», κατέληξε, ζητώντας έτσι τη στήριξη του νομοσχεδίου απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

«Χαμηλά» τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, σταθερά στην Αθήνα

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στα 230 τα κρούσματα στην Αττική, εκ των οποίων 69 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 43 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

300 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5545 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3271 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial