Ευχάριστα παραμένουν τα νέα από την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε σταθερό καλό επίπεδο,

Ειδικότερα, τη σταθερή διατήρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε «πράσινο» επίπεδο επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την πιο πρόσφατη δειγματοληψία της 13ης Ιανουαρίου, για την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάλυση και ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, όλες οι μετρήσεις που  αποτιμούν και την επίπτωση της αυξημένης κινητικότητας κατά τις ημέρες των εορτών, κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο, παρουσιάζοντας οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα παραμένει στα ίδια -σχετικά χαμηλά- επίπεδα.

Σε αναμονή των αναλύσεων

«Περιμένουμε και τις αναλύσεις της επόμενης εβδομάδας για να πούμε με ασφάλεια, αν πέρασε “ ανώδυνα” και ο εορτασμός των Θεοφανίων, όπου καταγράφηκαν κάποιες περιπτώσεις συνωστισμού ατόμων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Επισήμανε, δε, πως «καθώς η Πολιτεία ετοιμάζεται για το πρώτο βήμα στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η εκ του αποτελέσματος πετυχημένη εφαρμογή των μέτρων που ίσχυσαν τις μέρες των γιορτών, θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τους πολίτες, δηλαδή θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους πως όταν η χαλάρωση των περιορισμών γίνεται σε ένα πλαίσιο οδηγιών, που όλοι σέβονται και τηρούν, τότε η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και μακριά από επικίνδυνες εκπλήξεις».

«Η άρση να μη συνοδευτεί από χαλάρωση»

«Άρα», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, «είναι σημαντικό η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων να μη συνοδευτεί από χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που θα πρέπει συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα, τουλάχιστον για όσο εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΠΗΓΗ: thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial