Ωστόσο την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου περιμένουν οι φορείς της πόλης

Νέα οικονομικά μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση. Οι φορείς της πόλης περιμένουν με αγωνία την εφαρμογή τους με την ελπίδα πως θα δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις και στην αγορά που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φιλιππίδης: «Σκοπός είναι να πιάσουν τόπο τα νέα μέτρα»

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης τόνισε πως θα περιμένει να βγει το ΦΕΚ ώστε να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει.

«Αν δεν δούμε τι αναφέρει το ΦΕΚ δεν μπορούμε να ξέρουμε. Μπορεί οι μισοί να αποκλειστούν από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και οι άλλοι μισοί να αποκλειστούν όταν έρθει η ώρα να πάρουν τα χρήματα», σημείωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Και συμπλήρωσε: «Μακάρι να ισχύσουν ελαφρύνσεις για όλους μας όμως επειδή ζούμε σε μια εποχή αποκλεισμών και διαχωρισμών σκοπός είναι να πιάσουν τόπο τα μέτρα. Συνήθως υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Όμως κανείς δεν αναρωτιέται αυτοί οι άνθρωποι που τα καταστήματά τους έχουν κλείσει με κρατική εντολή πώς θα επιβιώσουν; Τι θα φάει η οικογένειά τους; Σκεφτείτε πως το 40% δεν έχει πάρει καμία επιστρεπτέα προκαταβολή».

Νικολόπουλος: «Το θέμα είναι πότε θα ανοίξει η Αγορά»

«Το θέμα που προέχει είναι να ανοίξει ξανά η Αγορά, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις», σημείωσε από την πλευρά του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος επαγγελματιών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και β’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Τα περισσότερα μέτρα φορτώνουν με χρέη τις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Βεβαίως η στήριξη είναι καλή, όμως δεν λύνει τα προβλήματα» συμπλήρωσε.

Σύλλης: «Ανάσα στους επαγγελματίες»

«Πιστεύω πως τα νέα μέτρα θα είναι ευεργετικά για τις επιχειρήσεις. Το λιανεμπόριο έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά λουκέτα. Με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δείχνει πως είναι στο πλευρό των επαγγελματιών και θα δοθεί μια τόνωση στις επιχειρήσεις», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, που είναι και μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Η υπομονή να μην λείψει. Ας ήμαστε αισιόδοξοι, παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Και ας ελπίσουμε πως μέχρι τις αρχές Απρίλη θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και να κινηθεί η Αγορά γιατί όπως μου μεταφέρουν μέλη του ΕΕΘ πολλά καταστήματα είναι στο ναδίρ», συμπλήρωσε.

Αθέμιτος ανταγωνισμός με πωλήσεις ρούχων στις λαϊκές αγορές

Εν τω μεταξύ, ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού προκύπτει από την πώληση βιομηχανικών προϊόντων, ενδυμάτων, υποδημάτων, λευκών ειδών κλπ στις λαϊκές αγορές, ενώ το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό με κρατική εντολή στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Είναι ένα ζήτημα που το έχουμε επισημάνει, όμως είναι στο χέρι της πολιτείας να το λύσει. Έχουμε πει πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όταν πωλούνται ρούχα και παπούτσια στις λαϊκές, ενώ το λιανεμπόριο είναι σε αναστολή. Πρέπει το κράτος να πάρει απόφαση για να λυθεί αυτό το θέμα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. Σημείωσε πως «κατά το 1ο λοκντάουν τα σούπερ μάρκετ είχαν μεγάλα κέρδη πωλώντας κανονικά βιομηχανικά είδη και μόλις πέντε μήνες μετά, από τον Νοέμβρη του 2020, λήφθηκε η απόφαση να απαγορευτεί η πώλησή τους γιατί υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός με δεδομένο πως τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας».

laikes-3.jpg
laikes-2.jpg

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial