Στην Τήνο υπάρχει ένα απόκοσμο σκηνικό με γιγάντιους μονόλιθους που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια μάχη γιγάντων. Ένα σημείο στο νησί που αξίζει κανείς να δει από κοντά, αν βρεθεί στο νησί.

Άλλωστε, οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και σίγουρα, όπως αναφέρει και το exploringgreece.tv, εντυπωσιάζεσαι μαθαίνοντας τις ιστορίες που τους συνοδεύουν. Όλα αυτά θα τα βρεις και θα τα θαυμάσεις στο περίφημο χωριό Βώλακας, σε ένα απόκοσμο μα συνάμα γήινο σκηνικό για το οποίο η Τήνος μπορεί να υπερηφανεύεται…

Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

Το χωριό Βώλακας είναι ένα από τα παλιότερα του νησιού ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε ακριβώς χτίστηκε. Θεωρείται ότι η περιοχή μπορεί να κατοικείται ακόμη και πριν το 2.000 π.Χ. Εκεί, λοιπόν, σε αυτό το ξεχωριστό χωριό θα δεις γρανιτένιους ηφαιστειογενείς ογκόλιθους οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του, κοντά στην Χώρα του νησιού.

Οι σχηματισμοί των βράχων άλλοτε μπορεί να σου θυμίζουν πουλιά, ζώα ή ανθρώπινα σώματα. Ωστόσο κάποιες φορές μοιάζουν απλά με μεγάλες μπάλες, με βόλους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το όνομα του χωριού. Η τοποθεσία αυτή με τους ογκόλιθους έχει γεννήσει θρύλους αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Η πρώτη και επικρατέστερη αναφέρει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα, εκατομμύρια χρόνια πριν. Με την απόσυρση της θάλασσας παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, ενώ μια τρίτη θεωρία αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων.

Τα βράχια του Βώλακα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης όσους αγαπούν τα βράχια και την αναρρίχησή τους και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Αναρριχητές από τη Γερμανία κι άλλες χώρες της Ευρώπης συρρέουν στην Τήνο και επιδίδονται στο αγαπημένο τους bouldering, στην αναρρίχηση δηλαδή χαμηλού ύψους βράχων χωρίς σχοινιά.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial