Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τις συνεχείς εξαφανίσεις γυναικών δίχως επιστροφή, αλλά και την αλόγιστη βία απέναντι στο γυναικείο φύλο, ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ένα σοβαρό – δίχως τελειωμό – έγκλημα, την γυναικοκτονία. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο να εξεταστεί κατά πόσο το νομικό πλαίσιο στη χώρα προστατεύει τελικά την γυναίκα.

Ο γενικός ορισμός

Όταν αναφερόμαστε στη γυναικοκτονία, μιλάμε για δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Στον ευρύ όρο περιλαμβάνεται η δολοφονία γυναίκας εξαιτίας άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών. Ο όρος «femicidio» (από το αγγλικό «femicide», ήτοι γυναικοκτονία) χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών.

Εισήχθη παράλληλα η λέξη «feminicidio» προκειμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας λόγω έλλειψης λογοδοσίας και επαρκούς ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, όταν διαπράττονται τέτοιες δολοφονίες. Ο δεύτερος όρος χρησιμοποιείται όταν διακυβεύεται η ευθύνη του κράτους. Στατιστικός ορισμός Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα

Το νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του crimetimes.gr, η γυναικοκτονία δεν έχει εισαχθεί σε κάποιον ειδικό νόμο, καθώς η μοναδική ανθρωποκτονία «ειδικής κατηγορίας» αφορά την παιδοκτονία (303 ΠΚ). Η δολοφονία μίας γυναίκας εντάσσεται ως έγκλημα στην εκ προθέσεως ανθρωποκτονία, στον 299 ΠΚ. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας, στις οποίες ένα έγκλημα κατά της γυναίκας χαρακτηρίζεται είτε ως εκ προθέσεως ανθρωποκτονία (299 ΠΚ), είτε ως θανατηφόρα σωματική βλάβη (311 ΠΚ). Οπότε, η ανάγκη για θέσπιση ενός ειδικού νόμου προς τη διασφάλιση της ζωής της γυναίκας, όπως και της υποδειγματικής τιμωρίας σε εγκλήματα εις βάρος της, ενδεχομένως να αποτελέσει την ουσιώδη αλλαγή στα πλαίσια της ισότητας της γυναίκας.

Πηγή: eige.europa.eu – crimetimes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial