Το «πράσινο φως», προκειμένου να επεκτείνονται τα υπόγεια πάρκινγκ με βασική προϋπόθεση να μη δημιουργούνται προβλήματα στατικότητας, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος στο χωροταξικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, με άλλο άρθρο μπαίνει… κόφτης στην τακτική να χτίζονται αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσω της άδειας ανέγερσης ιδιωτικών ιερών ναών.

«Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας είναι μια βαθιά τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση και χαίρομαι που και προσωπικά έχω συμβάλει στην πραγμάτωσή της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως «δεν συμβιβαζόμαστε με το πολεοδομικό χάος και προχωράμε σε τομές και μεταρρυθμίσεις».

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τον τεχνικό κόσμο όσο και από μερίδα ιδιοκτητών, φαίνεται πως για πρώτη φορά ενεργοποιούνται ρυθμίσεις που ήταν για χρόνια στον πάγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά συντελεστή δόμησης, μέσω της οποίας μπορούν να καλυφθούν ακίνητα για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα, αλλά σε βάθος 6ετίας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Τι περιλαμβάνουν όμως τα άρθρα στην τροπολογία που κατατέθηκε; Δημιουργείται, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ), στην οποία θα ακολουθείται μια εσπευσμένη διαδικασία με στόχο την προαγωγή της ανάπτυξης, των επενδύσεων, την απεμπλοκή του πολίτη από δυσλειτουργίες της ΥΔΟΜ στην οποία υπάγεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ΚΥΔΟΜ ασκεί τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών δόμησης (ΥΔΟΜ) και, ιδίως, την έκδοση προέγκρισης, οικοδομικής άδειας ή αναθεώρησης οικοδομικής άδειας, στις εξής περιπτώσεις:

α. οικοδομικών εργασιών που γίνονται στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων ή επενδύσεων που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από ευρωπαϊκούς πόρους αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή που αφορούν σε κτίρια άνω των 3000 τ.μ.,

β. αν η προέγκριση ή η οικοδομική άδεια ή η αναθεώρηση αυτής δεν έχει εκδοθεί από την αρμόδια ΥΔΟΜ μετά την πάροδο 3 μηνών.

«Και στις 2 περιπτώσεις η ΚΥΔΟΜ ασκεί τις αρμοδιότητές της μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, με την οποία επιλέγει την έκδοση της άδειας από την ΚΥΔΟΜ αντί της αρμόδιας ΥΔΟ», διευκρινίζει το ΥΠΕΝ.

Με άλλο άρθρο τροποποιεί το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής, ώστε να αποδοθεί η σημασία της σχετικής με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέμβασης.

Επίσης:

  • Επιτρέπει την επέκταση υπόγειων χώρων στάθμευσης με προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση των σχετικών μεγεθών και δεν θίγεται η ευστάθεια της οικοδομής. Συγκεκριμένα, δίνεται το «πράσινο φως» για την «επέκταση κλειστών υπόγειων χώρων στάθμευσης, μέχρι δύο μέτρα από τη ρυμοτομική γραμμή και στάθμη της πλάκας επικάλυψης, τουλάχιστον ένα 1 μέτρο κάτω από τη στάθμη του διαμορφωμένου εδάφους, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης του 40% των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, όπως προκύπτουν από τον υπολογισμό του διαγράμματος κάλυψης, στο αρχικώς υλοποιημένο υπόγειο πριν την εφαρμογή της παρούσας».
  • Χωροθετεί προσωρινά Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που ήδη λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αγιο Δημήτριο, Γαλάτσι, Κίσσαμο, Μαραθώνα, Πειραιά, Πεντέλη, Χαϊδάρι και Χαλάνδρι). Επίσης, χωροθετείται προσωρινά ο κινητός ΣΜΑ τους Δήμους Αθηναίων, μέχρι τη λειτουργία του μόνιμου ΣΜΑ στην περιοχή του Ελαιώνα.
  • Παρατείνει για μία τριετία τη διάρκεια του σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Αθήνας.
  • Περιέχει πρόβλεψη για την υψομετρική μελέτη στα έργα του Ελληνικού, εναρμονίζοντας την περίπτωση αυτή με τις στρατηγικές επενδύσεις, όπου η μελέτη εγκρίνεται από κεντρική υπηρεσία.
  • Επιτρέπει στις δασικές υπηρεσίες να αξιοποιούν τα χαρτογραφικά δεδομένα των δασικών χαρτών για να υποβάλλουν τοπογραφικά διαγράμματα σε σχέση με διεκδικήσεις του Δημοσίου στο Κτηματολόγιο.
  • Επιτρέπει την ύπαρξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Προβλέπει ότι το κτιριακό απόθεμα που προορίζεται για χρήσεις βιομηχανίας στην περιοχή του Π.Δ. προστασίας του Κηφισού μπορεί να αξιοποιηθεί για τις αντίστοιχες χρήσεις, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης νόμιμης οικοδομικής άδειας.
  • Περιέχει ρυθμίσεις για την κατανομή κλινών και συντελεστή δόμησης επί όμορων ακινήτων.
  • Προβλέπει τη δυνατότητα για δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στο Ελληνικό.
  • Παρέχει τη δυνατότητα για μετατροπή της υποχρέωσης εισφοράς σε χρήμα για την απόδοση χώρου σε κοινοχρησία ή της εισφοράς σε γη, η οποία έχει γίνει βάσει νομοθετημάτων προγενέστερων του ν. 1337/1983.
  • Παρατείνει, λόγω Covid-19, μέχρι τις 31.12.2020 τις πολεοδομικές προθεσμίες που αφορούν: α) Στην τετράμηνη προθεσμία για έκδοση άδειας αναθεώρησης στις περιπτώσεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, β) την προθεσμία των 30 ημερών για την ενημέρωση για κατεδάφιση από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, γ) και την προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη συμμόρφωση με τις πολεοδομικές διατάξεις και την αποκατάσταση της πολεοδομικής παράβασης με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την έκδοση της προβλεπόμενης οικοδομικής άδειας, δ) του συνόλου των προθεσμιών και του διαστήματος ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, των οικοδομικών αδειών, αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών, υποβολής συμπληρωματικών μελετών της γνωστοποίησης συμπληρωματικών εργασιών, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 4495/2017.

Ιεροί ναοί

Τέλος στις αυθαίρετες κατασκευές σε μικρές εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεις μέσω της ανέγερσης ιερών ναών ή ναϋδρίων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία στο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση ιερών ναών ή ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,18 της επιφανείας του γηπέδου.

Μέχρι τώρα η νομοθεσία παρείχε τη δυνατότητα ανέγερσης ιδιωτικών ναών και ναϋδρίων σε γήπεδα άνω των 500 τ.μ. Υπήρξε όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, καταχρηστική εφαρμογή της ρύθμισης αυτής από ιδιώτες που έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε τέτοια γήπεδα (στα οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης) και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν ως όχημα για τη δημιουργία κυρίως αυθαίρετων κατοικιών.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην υφιστάμενη νομοθεσία για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα μπορούν να προχωρήσουν σε ανέγερση ιερών ναών και ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 500 τ.μ., εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,20 της επιφάνειας του γηπέδου.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos,gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial