Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το σ/ν για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας το σχέδιο νόμου “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”. “Ναι”, επί της αρχής του νομοσχεδίου δηλώνει και η αντιπολίτευση με την εξαίρεση του ΚΚΕ που θα δηλώσει “παρών”.

«Επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα των αντεγκλήσεων, της προσπάθειας να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικό όφελος αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση στη βασική τοποθέτηση», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την ψήφο “παρών” του ΚΚΕ.

«Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά, να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών», είπε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης και γίνονται επ΄αυτού οι σχετικές μελέτες». Όπως δε προσέθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο πέλαγος».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, που «σαφέστατα ξεκαθάρισε την θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι κατά το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τα κόμματα επί των κινήσεων τακτικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Μιλώ για κινήσεις τακτικής, γιατί θεωρώ ότι οι κινήσεις στρατηγικής ακολουθούν τους βασικούς άξονες που η χώρα έχει συμφωνήσει», σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα. «Επ΄αυτού αν υπάρξουν ερωτήσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα είμαι έτοιμος να τις απαντήσω και να τις διευκρινίσω. Δεν αποτελούν κάτι που αξίζει τον κόπο να απασχολήσει τον χρόνο της Βουλής των Ελλήνων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι έχει σημειώσει τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχει προτείνει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωσε ότι σήμερα θα κατατεθεί μια νομοτεχνική αλλαγή και στην αναφορά του Προεδρικού Διατάγματος για τους κλειστούς κόλπους θα προστεθεί η φράση “ως εκάστοτε ισχύει”, διότι η χώρα μπορεί για οποιοδήποτε λόγο, κάποτε να θελήσει να το τροποποιήσει.

«Σήμερα ήταν μια εξαιρετική ημέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Μια ημέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίδονται στη ζωή ενός βουλευτή, ενός υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος, σας ευχαριστώ θερμότατα για την τοποθέτησή σας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατρούγκαλος: Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της ΝΔ σε μια στρατηγική μας επιλογή

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε λοιδορήσει και την οποία είχε καταγγείλει», ανέφερε, εκ προοιμίου, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέγνωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας τις δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο νυν βουλευτής ο κ. Συρίγος. «Θα μπορούσα να συνεχίσω με όλους όσοι τήρησαν αυτή τη στάση. Εξαιρείται τιμητικά ο κ. Δένδιας που δεν βρήκα ανάλογη δήλωσή του», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως αντιπολίτευση «εργαλειοποίησε για λόγους εσωτερικούς, σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως κατά κανόνα έπραξε και την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Κατρούγκαλος αν και καλωσόρισε την κυβέρνηση στην «ορθή εθνική θέση», την οποία, όπως σημείωσε, «πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε», την κάλεσε να δηλώσει σε ποια στρατηγική εντάσσει αυτή την κίνηση. «Ο κ. Δένδιας προσπάθησε να δικαιολογήσει την επέκταση τώρα των χωρικών υδάτων, και όχι τότε που την είχαμε ζητήσει εμείς, λέγοντας στη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, πως πρώτα πρέπει να καθορίζονται οι ΑΟΖ και έπειτα οι επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Η εξήγηση αυτή δεν είναι λογική, μιας και το λογικά πρότερο και το εθνικά συμφερότερο θα ήταν να προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτως ώστε και ο υπολογισμός της Αποκλειστικής Ζώνης να ξεκινήσει από τις ευθείες γραμμές που βάζεις και το κλείσιμο κόλπων που θα είχε προηγηθεί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε πως «το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης φαίνεται ανάγλυφα και στη μη ανάλογη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, που είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σε συζήτηση τον Αύγουστο».

«Η επέκταση ανταποκρίνεται και στο δικό του λογικό σχήμα αλλά και στην ανάγκη να τιθασευτεί με μέσα του διεθνούς δικαίου η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Γιατί δεν έρχεται τώρα αυτή η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης; Δεν είναι ζήτημα ελλιπούς τεχνικής προετοιμασίας, και η κυβέρνηση μας οφείλει μια εξήγηση, ενώ δεν είναι προς τιμήν της η προηγούμενη στάση της», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε και σειρά νομοτεχνικών παρατηρήσεων. Μεταξύ αυτών ζήτησε στο άρθρο 2 να υπάρξει ρητή αναφορά στη μέση γραμμή και να τροποποιηθεί το άρθρο 4 για την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. «Οι κανόνες που ισχύουν είναι πως επιτρέπεται μεν να ψαρεύουν αλιείς μιας χώρας της ΕΕ σε νερά άλλης, αλλά με τον κανόνα της αμοιβαιότητας. Πρέπει να περιοριστεί το χρονικό εύρος της εξαίρεσης μέχρι τη μεταγενέστερη τροποποίηση του κανονισμού, που θα γίνει το 2022. Να μην είναι γενική και αόριστη η αναφορά στο “προσωρινά”: ή να αντικατασταθεί το “σε προσωρινή βάση”, είτε να επιτραπεί μέχρι την επικείμενη τροποποίηση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία πάρα μόνο με το διάλογο, με όρους διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς την απειλή χρήσης βίας», είπε και παρατήρησε: «Ξεκινάει υπονομευμένη η προοπτική ενός τέτοιου, ουσιώδους διαλόγου, ακριβώς γιατί ο πρωθυπουργός απέτυχε στο τελευταίο Συμβούλιο να εξασφαλίσει εκείνες τις αποτελεσματικές, ισχυρές κυρώσεις που θα αποτελούσαν εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει στην επιθετικότητα που γνωρίσαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Έτσι, βασιζόμαστε μόνο στην καλή βούληση της Τουρκίας για το αν πράγματι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Οτιδήποτε γίνεται από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι στο φως, για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάποια διολίσθηση στη διεύρυνση της ατζέντας σε θέματα κυριαρχίας που δεν μπορούμε να δεχτούμε, όπως είναι οι γκρίζες ζώνες ή η στρατιωτικοποίηση των νησιών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Ακούμε από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στα Τίρανα. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μαθαίνει πράγματα που τον αφορούν από τουρκικές πηγές και ούτε αποτελεί συμβολή στο αναγκαίο κλίμα ψυχραιμίας που πρέπει να υπάρχει. Με το να μην δίνονται όλες οι πληροφορίες διολισθαίνουμε σε δηλώσεις που ήθελαν να συσκοτίσουν την τουρκική επιθετικότητα».

Λοβέρδος: Επέκταση και κάτω από το Ταίναρο και νοτίως της Κρήτης

«Είμαστε θετικοί», ανέφερε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα έσπευσε όμως να επισημάνει ότι η στάση που εκφράζεται σήμερα, δια του σχεδίου νόμου, συνιστά μεταβολή στην πολιτική που άσκησε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε την περίοδο της υπουργίας Κάρολου Παπούλια όταν αποφασίστηκε ότι «η διακήρυξη της αύξησης της κυριαρχίας της χώρας ή θα γίνει παντού ή δεν θα γίνει».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε πάντως ότι είναι σωστή επιλογή πως σήμερα προχωράμε τμηματικά, ιδίως μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, «αλλά γιατί προχωράμε με το τμήμα του τμήματος;». Και είναι αυτό το σημείο που ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει να απαντηθεί γιατί παραλείπεται η περιοχή κάτω από το Ταίναρο και η περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. «Είναι ένα ερώτημα σοβαρό. Τι σας εμπόδισε; Υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις, δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι υδατογραφικές και άλλες μελέτες, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια ενιαία πολιτική και για την περιοχή αυτή; Γιατί δεν περιμέναμε λίγους μήνες ακόμα ώστε να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Συζητάμε σε μια φάση όπου η Τουρκία έχει “γκριζάρει” περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι δεδομένο ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές», παρατήρησε επίσης, για τη στάση της Τουρκίας ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναφέρθηκε και στις διερευνητικές εντολές, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έβαζε κατά καιρούς την πληθωρική της ατζέντα που όμως δεν συζητείτο. «Προσδοκούμε από τις διερευνητικές εντολές εξ ορισμού κάτι πολύ θετικό; Όχι. Η εμπειρία δεν το λέει αυτό. Εκτιμούμε όμως ως θετική την επανέναρξη των διερευνητικών», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής που υπογράμμισε ότι το θέμα είναι ένα, και ζήτησε να μην υπερεκτιμώνται οι διερευνητικές επαφές. «Ο διάλογος είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για την Ελλάδα, που είναι ένα κράτος που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Μέχρις εκεί προς το παρόν», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Μαρίνος: Η κυβέρνηση υλοποιεί τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και η οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική τής αναβάθμισης αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, τις ενεργειακές και άλλες στοχεύσεις», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος που δήλωσε “παρών”, επί της αρχής του σχεδίου νόμου.

«Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ισχυροποίησαν τις στρατιωτικοπολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ, που σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρωτοστατεί στις απειλές κατά του ιρανικού και των άλλων λαών της περιοχής», είπε ο κ. Μαρίνος και προσέθεσε ότι «ισχυροποιούνται και οι σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, με κράτη δηλαδή που είναι μπλεγμένα σε ανταγωνισμούς και πολέμους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι όλα τα κόμματα έχουν ανακηρύξει σε θεματοφύλακες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αυτούς «που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία».

«Η κυβερνητική απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, προβλήθηκε με υπερβολή από την κυβέρνηση, με αιχμή τα περί αύξησης της ελληνικής επικράτειας. Οι πανηγυρισμοί είναι αβάσιμοι», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και παρατήρησε: «Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεκτάθηκε μέχρι σήμερα η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και το σχετικό νόμο του 1995».

Ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. «Δεν υπάρχει έδαφος για τον εξωραϊσμό τους. Ο προσανατολισμός της τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, οι θέσεις που έχουν τεθεί περί αναλογικότητας, στοχεύουν σε μειωμένα δικαιώματα στα νησιά, και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διαμορφώνουν οδυνηρούς όρους και παραμένει αναπάντητο τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων είναι μεγάλες γιατί χρησιμοποιούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ως απάντηση στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και της τουρκικής κυβέρνησης.

«Κινείστε σε ένα φαύλο κύκλο. Γνωρίζετε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας, μπορεί να ερμηνευθεί, από την πλευρά της Τουρκίας και όχι μόνο, ως αποδοχής, από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης ειδικής περίπτωσης και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο», είπε ο Γιώργος Μαρίνος που προσέθεσε: «Ο λαός έχει πολλά πειστήρια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης και δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στη συνθηματολογία σας, όπως και στη συνθηματολογία των άλλων κομμάτων, να διακρίνει τη στρατηγική τους σύμπλευση και να κλιμακώσει την πάλη του. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, από μόνη της, δεν μπορεί να υπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Τα βάσανά του θα συνεχιστούν».

Μυλωνάκης: Μερικώς καλή μέρα σήμερα

«Μερικώς, είναι μια καλή μέρα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο πέλαγος, προσθέτοντας ωστόσο: «Η Ελλάδα είναι μια και αδιαίρετη, δεν γίνεται να προβαίνει σε νόμο που οριοθετεί ΑΟΖ και αιγιαλίτιδα ζώνη για ένα κομμάτι της επικράτειας της μόνο».

«Αρχίσαμε να ενεργοποιούμε το δικαίωμα μας, το οποίο από το 1995 θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει. Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που κατηγόρησε τη ΝΔ για ψηφοθηρία, επειδή ως αντιπολίτευση στελέχη της «χαρακτήριζαν εθνικά επιζήμια την επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων και έλεγαν ότι γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά».

Παρά το “ναι” της Ελληνικής Λύσης επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κ. Μυλωνάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «γενικά κυβερνά μερικώς».

«Όλα τα κάνετε μερικώς. Προσβάλλετε την ιστορία της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα αυξάνεται και υποτιμάτε τη νοημοσύνη του Έλληνα. Η Ελλάδα αυξήθηκε πραγματικά, παρά τα λάθη τα οποία έκανε, επί Ελευθέριου Βενιζέλου και έγινε η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, στα τέλη Αυγούστου, μαζί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής προέβη σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με μειωμένη επήρεια στις Στροφάδες και Διαπόντιους νήσους. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως πάζλ και σήμερα θα παίξει με το κομμάτι του Ιονίου, αύριο με το κομμάτι του Κρητικού πελάγους, μεθαύριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ερώτηση είναι λοιπόν γιατί δεν ακουμπάει η κυβέρνηση το κομμάτι του Αιγαίου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. «Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι εμείς θα μιλήσουμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Όμως ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου μιλάει για ιδιοκτησία νησιών, μιλάει για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, μιλάει για Δυτική Θράκη. Έχετε να δώσετε κάποια απάντηση σε αυτό; Διότι αυτά τα οποία θα δούμε προφανώς μέχρι τον Ιούνιο, που θα περατωθούν οι συνομιλίες, από ό,τι φαίνεται, γιατί όλα φαίνεται να είναι όλα βάσει σχεδίου, και πάτε να προχωρήσετε πολύ περισσότερο», είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή τι συζήτησε η κυβέρνηση με τον Έντι Ράμα και ζήτησε να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί πρέπει να γίνουν συνομιλίες στα Τίρανα.

Σακοράφα: Απρόθυμα θετικοί στο νομοσχέδιο

«Η θέση μας στο νομοσχέδιο είναι απρόθυμα θετική. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να αντιταχθούμε στην αύξηση της κυριαρχίας μας που βασίζεται σαφώς στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Για εμάς, όμως, το θεμελιώδες ζήτημα για κάθε πολιτική κίνηση είναι η προοπτική της διασφάλισης των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο. Θεωρούμε λοιπόν ότι κακώς γίνεται η συζήτηση στη βάση του διλήμματος, υπέρ ή κατά, της αύξησης του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης. Για εμάς το ζήτημα είναι πώς θα ωφεληθεί ο τόπος από την επέκταση αυτή», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση έρχεται να ορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια από τα υφιστάμενα 6, μόνο στην περιοχή του Ιονίου και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο, και όχι σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ο περιορισμός αυτός αναδεικνύει την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης, αφού η επέκταση αφορά μόνο στη δυτική πλευρά της χώρας. Δεν περιλαμβάνει την Κρήτη, δεν περιλαμβάνει τα νησιά μας, πλην αυτών του Ιονίου, δεν περιλαμβάνει καν τη χερσαία ακτογραμμή μας από το Ταίναρο και πέρα», είπε η Σοφία Σακοράφα και έκανε λόγο για «αδυναμία εθνικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής», που σημαίνει «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών».

«Ο συγκεκριμένος γεωγραφικός περιορισμός της επέκτασης στο Ιόνιο και μέχρι το Ταίναρο, αποτελεί ακόμη μια παραχώρηση προς όφελος της Τουρκίας, γιατί εμπεριέχει την παραδοχή ύπαρξης ιδιαίτερων συνθηκών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 και επισήμανε ότι έχει σημασία η χρονική συγκυρία που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή ενώ «βρισκόμαστε στον προθάλαμο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στη χρονική σύμπτωση των επισκέψεων του Αλβανού πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Αθήνα. «Μας προβληματίζουν οι δημοσιεύσεις στον Τύπο των Τιράνων. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κ. Ράμα; Πού έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις μας με αυτήν τη χώρα; Υπάρχει ήδη επεξεργασία συνυποσχετικού για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο ή δεν υπάρχει;», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

ΠΗΓΗ: thestival.gr