«Βράζει» ο Έβρος για την επέκταση του ΚΥΤ στην Ορεστιάδα: «Τρελή και εξωπραγματική η απόφαση» λέει ο δήμαρχος

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ορεστιάδας αλλά και τις ευρύτερης κοινωνίας του Έβρου έχει προκαλέσει  η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοτοποίησης (ΚΥΤ) στην Ορεστιάδα.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης εξήγησε πως στην περιοχή υπάρχουν δύο δομές. Μία είναι το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης και η δεύτερη είναι το ΚΥΤ που βρίσκονται στην κοινότητα του «Φυλακίου» του δήμου Ορεστιάδας και συνολικά είναι χωρητικότητας 500 ατόμων.

«Ξαφνικά βλέπουμε μια απόφαση που καλεί το ίδιο το υπουργείο για να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης μέχρι τις 31 του μηνός για να πέσουν 30 εκατ. ευρώ για να γίνει μια επέκταση στις υπάρχουσες δομές και να αυξηθεί σε πρώτη φάση η χωρητικότητα σε 1500 άτομα», τονίζει ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «εντελώς τρελή και εξωπραγματική» την απόφαση, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός «μιλούσε για μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80%».

«Μια τελείως λανθασμένη απόφαση»

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς σημείωσε αρχικά πως οι ροές είναι μειωμένες στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

«Σχετικά με την δομή αλλά και τις άλλες δομές που ακούγεται ότι θα γίνουν στον Έβρο είμαστε άκρως αντίθετοι με μια τέτοια απόφαση.

Νομίζω είναι μια τελείως λανθασμένη απόφαση και όλος ο Έβρος έχει κινητοποιηθεί», σημείωσε.

Όπως είπε «οι συνοριοφύλακες επιχειρούμε κυρίως κάτω στο ποτάμι πάνω από 1000 άτομα και περιμένουμε άλλα 600 τώρα. Για ποιον λόγο θα γίνουν οι νέες προσλήψεις; Για να φυλάνε τις δομές ή τα σύνορα;».

ΠΗΓΗ: thessnews.gr