Το νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου ανακοινώνει αύριο ο πρωθυπουργός, με το ποσοστό της αύξησης να έχει «κλειδώσει» στην περιοχή πέριξ του 7,5%, αντίστοιχο με την αύξηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι.

Η αύξηση υπερβαίνει τα 50 ευρώ το μήνα, πάνω και από την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε ο μισθός να φτάσει στα 766 με 770 ευρώ (από 713 ευρώ σήμερα).

Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΠΕ έχει εισηγηθεί αύξηση από 5% έως 7,75%, επισημαίνοντάς ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αυξημένο θα είναι και το επίδομα ανεργίας από τον Απρίλιο και από 438 ευρώ που είναι σήμερα, με μια αύξηση 7,5% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Εφόσον η αύξηση κυμανθεί μεταξύ 7,5% και 7,75%, ο βασικός μισθός 650.000 εργαζομένων θα διαμορφωθεί, ανάλογα και με την προϋπηρεσία, ως εξής:

  • Εργαζόμενος χωρίς ή με προϋπηρεσία έως 3 έτη: 766 με 768 ευρώ
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 3 – 6 έτη: 842 έως 844 ευρώ (+10%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 6 – 9 έτη: 919 – έως 921 ευρώ (+20%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη: 995 – έως 998 ευρώ (+30%)

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι ο βασικός μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.

«Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πολιτικοί Αγιοβασίληδες ενόψει εκλογών. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, να δούμε τις αντοχές της οικονομίας, τις αντοχές των επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε και τις αυξημένες πράγματι ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού».

«Κλειδί» οι τριετίες

Πέραν των νέων εργαζόμενων που αμείβονται με τον βασικό μισθό, ενδιαφέρον έχει η στάση των εργοδοτών απένταντι στο ενδεχόμενο αύξησης και των υπολοίπων μισθολογικών κλιμακίων.

Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το ζήτημα των τριετιών, καθώς με την ανεργία στο 10,8% τον Ιανουάριο (χαμηλό 12ετίας) θεωρείται εφικτή η περαιτέρω υποχώρησή της σε μονοψήφιο νούμερο εντός του 2023, που θα «ξεκλειδώσει» αυξήσεις στους μισθούς και των υπολοίπων εργαζομένων.

Από τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, πρόκειται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες), με αποτέλεσμα οι μισθοί να βελτιωθούν από 10% έως 30% για όσους έχουν από εννέα χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω.

Με άλλα λόγια ο μισθός και το ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Πηγή: insider.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial