Εστίαση: Το ρεύμα «καίει» μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

«Εξαντλούνται οι αντοχές μας» λένε τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης – Τι τους συνέστησε ο υπουργός Ενέργειας

Εστίαση: Το ρεύμα «καίει» μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Με το κόστος ενέργειας να φθάνει πλέον στο 10% – 14% του τζίρου των καταστημάτων εστίασης – όταν προ των υπέρογκων αυξήσεων ήταν στο 4% – και το ράλι των πρώτων υλών να συνεχίζεται, οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης.

Τη συλλογική αγωνία του κλάδου, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, εξέφρασαν τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και ευελπιστώντας να λάβουν στήριξη με μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που θα περιλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις.

Ο υπουργός τους συνέστησε να περιμένουν να δουν τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, οι οποίοι, όπως τους διαβεβαίωσε, θα είναι χαμηλότεροι λόγω της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς άλλη δέσμευση.

«Ζητάμε άμεσες απαντήσεις, είμαστε όλοι σε πολύ δύσκολη κατάσταση», εξηγεί στον ΟΤ ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Ένωσης, επισημαίνοντας πως και με τις επιδοτήσεις το κόστος ενέργειας είναι 2,5 φορές πάνω, ακόμη και 4 σε ορισμένους παρόχους.

«Κανείς δεν μπορεί να αντέξει», δηλώνει, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές πλέον κόβουν δαπάνες ακόμη και από τα βασικά αγαθά. Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο» αναφέρει ο ίδιος.

Οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια θεσμικής επίλυσης του θέματος και πλέον προγραμματίζουν να συναντήσουν και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε η ΕΠΟΕΣ συμφωνεί με την κίνηση του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη (αλυσίδα Φούρνοι Βενέτης) να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας διεύρυνση των μέτρων στήριξης.

Ο δύσκολος χειμώνας

Με το ενεργειακό κόστος να είναι ήδη δυσβάσταχτο, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος αναφέρει στον ΟΤ ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island.

Προσθέτει, δε, ότι «πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη στιγμή που έχουμε ζήσει καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τόσα πολλά αρνητικά πράγματα μαζί», αναφερόμενος στις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους, των πληθωριστικών πιέσεων και της ανατροπής της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση» δεν πρόκειται να κλείσει κανένα κατάστημα της Coffee Island.

Μειώνουν τις δαπάνες διασκέδασης

Με τις «πληγές» από την Covid ακόμη ανοιχτές παρά την εντυπωσιακή παράταση της τουριστικής σεζόν, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα, αναφέρουν οι επιχειρηματίες.

Κι αυτό γιατί πέραν του υπέρογκου κόστους της ενέργειας καλούνται να διαχειριστούν και τον περιορισμό της κατανάλωσης στον οποίο οδηγεί τους καταναλωτές η γενικευμένη κρίση.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Focus Bari | YouGov, σύμφωνα με την οποία το 61% των πολιτών δηλώνει ότι ήδη έχει μειώσει τη διασκέδαση έξω ενώ το 19% ότι τη σταμάτησε τελείως.

Πηγή: ot.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial