Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε γίνεται απόσβεση - Θέμα χρόνου η προδημοσίευση του Οδηγού

Εν αναμονή της προδημοσίευσης του οδηγού του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι η αγορά και οι καταναλωτές.

Η προδημοσίευση του οδηγού που αρχικά είχε προαναγγελθεί ότι θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το τέλος του μήνα. Μετά την προδημοσίευση και τη διαβούλευση θα γίνει η οριστικοποίηση του οδηγού και στη συνέχεια η προκήρυξη του προγράμματος παράλληλα με την οριστικοποίηση της ημερομηνίας για την υποβολή αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ.

Ο χώρος που έχει δεσμευτεί στο δίκτυο είναι 2,5 GW και επιδότηση για φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούν να λάβουν ιδιώτες, αγρότες ή μικρές επιχειρήσεις.

Μέσω του προγράμματος, θα δοθεί επιδότηση σε τουλάχιστον 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει μεγάλη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και για αυτό το μεγαλύτερο ύψος της επιδότησης αφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα συνδυάζονται με μπαταρία. Στην περίπτωση αυτή τα νοικοκυριά, οι αγρότες ή οι επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε μία τέτοια εγκατάσταση θα επιδοτηθούν με 60%.

Σε χαμηλότερα ποσοστά θα κινείται η επιδότηση για την εγκατάσταση των απλών συστημάτων φωτοβολταϊκών, καθώς το κόστος είναι χαμηλότερο και η απόσβεση γίνεται σε λίγα χρόνια ενώ με την επιλογή να επιδοτηθεί το 60% του κόστους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συνδυασμένων με μπαταρίες, το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, καθώς έτσι διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για το κάθε νοικοκυριό και την κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί.

Επιπλέον το σκεπτικό είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος (μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών τα συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας των 10 κιλοβάτ) στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στη δεδομένη συγκυρία, ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.

Πηγή: ienergeia.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial