Γερμανία: «Η ελληνική οικονομία απογειώνεται»

«Η ελληνική οικονομία απογειώνεται», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του δικτύου RND. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ανακάμπτει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πολύ ταχύτερα του αναμενόμενου». Βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης αναφέρονται οι αυξανόμενες επενδύσεις και η άνοδος του τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του έτους ξεπέρασε το επίπεδο προ κρίσης του 2019 σχετικά με το ΑΕΠ. Αντίθετη πορεία για παράδειγμα με Γερμανία, Γαλλία ή Ιταλία. «Η ανοδική πορεία της Ελλάδας είναι σταθερή. Βασίζεται κυρίως στις αυξανόμενες επενδύσεις και τα υψηλότερα κέρδη από τις εξαγωγές», αναφέρει ο συντάκτης. Επιπλέον, παραθέτει πρόβλεψη του Οίκου Πιστοληπτικής Ικανότητας Scope, ο οποίος αναμένει αύξηση της τάξης του 8,6%, καθώς το γ’ τρίμηνο του έτους υπάρχει μεγάλη άνοδος του τουρισμού, όπως αναφέρει. «Η επιστροφή που βιώνει ο κλάδος αυτό το καλοκαίρι είναι θεαματική. Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, κατέγραψαν ακόμη περισσότερους επισκέπτες τον Αύγουστο απ’ ό,τι το έτος-ρεκόρ 2019», τονίζεται στην ανταπόκριση.

Τα αποτελέσματα της ανόδου

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αύξηση της απασχόλησης. Οι θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2021 είναι κατά 53.400 περισσότερες από ό,τι το 2019. «Η άνοδος είναι κυρίως αποτέλεσμα των κεφαλαίων που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Βάσει αυτών η κυβέρνηση στήριξε εταιρείες που αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, εξασφάλισε θέσεις εργασίας που βρέθηκαν σε κίνδυνο», αναφέρεται.

Παρά την αύξηση του χρέους, λόγω των επιπλέον δαπανών και της μείωσης των φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα δεν απειλείται. Σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, η χώρα απομακρύνεται από νέες δυσκολίες πληρωμής. Απόδειξη και τα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές. «Τα δισεκατομμύρια που περιμένει η χώρα έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορονοϊό θα εξασφαλίσουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί το ποσοστό του χρέους», εκτιμά ο συντάκτης. Σημειώνει εξίσου ότι η Scope αναμένει μείωση του χρέους στο 186% έως το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ