Ηλεκτρική κουβέρτα: Πόσο ρεύμα καίει – Σωστή χρήση και κίνδυνοι

Η ηλεκτρική κουβέρτα τείνει να γίνει το Νο1 ανάρπαστο προϊόν στην αγορά. Τι πρέπει να προσέχετε στη χρήση της.

Ηλεκτρική κουβέρτα: Πόσο ρεύμα καίει - Σωστή χρήση και κίνδυνοι

Σοβαρές συζητήσεις για τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ανοίγει η μεγάλη ζήτηση που έχει το προϊόν, καθώς οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν τον προσεχή δύσκολο χειμώνα.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν σχεδιαστεί για να ζεσταίνουν το κρεβάτι, ωστόσο δεν συνίσταται η χρήση τους καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Παρότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, η υπερθέρμανση της ηλεκτρικής κουβέρτας παραμένει ένας κίνδυνος εάν το προϊόν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγει ο καταναλωτής πιστοποιημένα προϊόντα προερχόμενα από φορείς που έχουν τα έχουν τεστάρει. Σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους, είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν ατυχήματα λόγω βραχυκύκλωσης των καλωδίων.

Τον περσινό χειμώνα, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός άνδρα που κάηκε ζωντανός όταν έπιασε φωτιά η ηλεκτρική του κουβέρτα, ένας ηλεκτρολόγος έδωσε συστάσεις για τη σωστή χρήση της:

«Ναι να πάρουμε την ηλεκτρική κουβέρτα, να τη χρησιμοποιήσουμε. Είμαστε σε μια ζεστή χώρα, που δεν χρειάζεται να έχουμε την ηλεκτρική κουβέρτα όλο το βράδυ στην πρίζα. Μπορούμε να θερμάνουμε την κουβέρτα μας πριν πέσουμε για ύπνο και αμέσως μετά να τη βγάλουμε από την πρίζα και να πάμε πλέον με τη θερμοκρασία του σώματός μας. Είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος. Όπως δεν θα μπαίναμε με ένα πιστολάκι να κοιμηθούμε. Έτσι ακριβώς δεν θα κοιμηθούμε και με την κουβέρτα.»

Πόσο ρεύμα καίει μία ηλεκτρική κουβέρτα

Μια ηλεκτρική κουβέρτα 100 W που λειτουργεί για επτά ώρες την εβδομάδα θα «ξόδευε» 0,7 kWh. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 10 χρόνια, όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε δύο χρόνια να ελέγχεται από ηλεκτρολόγο ότι λειτουργεί σωστά.

Πηγή: ieidiseis.gr